Цените на стоките в глобален мащаб се повишиха сериозно през последните месеци. За някои производителите ръстът на цените на суровините стига 50%. Тези разходи се прехвърлят на обикновения потребител.

Голям е ударът за производителите на храни, което бързо се усеща по джоба на потребителите. В Обединеното кралство например Централната банка на Англия очаква инфлацията да достигне връх от над 13% тази година, една трета от домакинствата в Обединеното кралство ще харчат над 10% от доходите си за енергия, а сега нарастващите разходи за хранителни стоки ще усложнят още повече нещата, пише Bloomberg.

"Това е ефектът на доминото, който се случи след огромно увеличение на енергията", каза Райън Питърс, управляващ директор на фабрика Brioche Pasquier UK Ltd. "Когато повишим малко цените си за търговците на дребно, това стига до потребителите."

Световните цени на храните достигнаха рекорд по-рано тази година, след като войната в Украйна лиши света от ключови продукти, включително пшеница и растителни масла. И докато глобалните разходи започнаха да намаляват четвърти месец през юли, потребителите едва ли ще усетят това по цените.

Това е така, защото производителите на храни в Европа се изправят пред високите цени на енергията. Най-лошото обаче тепърва предстои, с настъпването на зимата, което увеличава търсенето на енергия за отопление и производство на електроенергия.

"Компаниите засега говорят само за увеличаването на суровините. Мисля, че най-лошото тепърва предстои, тъй като цените на енергията растат. Тази зима ще промени играта и разходите за обработка вероятно ще се повишат.", казва Кона Хаке, ръководител на проучванията на търговеца на стоки ED&F Man.

Най-големият производител на захарно цвекло в Европа Suedzucker обяви по-рано тази година, че "значително покачване" на разходите за суровини, енергия и опаковки е компенсирало увеличените приходи през първото тримесечие.

Компаниите, които произвеждат олио за готвене, забавят производството в Обединеното кралство и Европа и го пренасочват към други региони с по-ниски цени на енергията. Преработката на маслодайни семена в Обединеното кралство и Европа е спаднала с 3,2% през юни до най-ниското ниво поне от 2019 г., показват данни на индустриалната група Fediol.

Германия има само три месеца да се спаси от енергийна криза

Най-голямата икономика в Европа има само три месеца да се спаси от енергийна криза

Тя не може да разчита дори на Франция, където дефектните ядрени реактори усложняват газовата криза

Перспективата е толкова наприятна, че правителствата започнаха да се намесват. Европейският съюз одобри пакет от помощ от 110 милиона евро в подкрепа на компании в селскостопанския сектор, които бяха засегнати от увеличаването на енергията, торовете и други суровини поради войната в Украйна. Други страни може да последват примера.

Енергоемките фабрики за производство на хранителни продукти в Европа могат да бъдат принудени да затворят, ако недостигът на природен газ нарасне. Германия прие план за извънредни ситуации и следващата стъпка може да предизвика спиране на работата на фабрики. Обединеното кралство също има план, който включва намаляване или съкращаване на доставките за фабриките. Тези най-лоши сценарии могат да доведат до още по-високи разходи за хранителни стоки.