Пандемията от коронавирус е нанесла най-опустошителния удар върху глобалната икономика от разразяването на финансовата криза преди повече от десетилетие. Това смятат експерти от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Те се позовават за това заключение на новосъздадения Global Weakness Index (GWI). Този индекс отразява състоянието на икономиката в реално време.

Показателят е претърпял "най-сериозния си скок" със скорост, сравнима с 2008 година, твърдят Данило Лейва-Леон, Габриел Перез-Кирос и Ейно Ротс в публикация, цитирана от Bloomberg. GWI сравнява данните за най-големите развити икономики, включващи САЩ, Еврозоната, Великобритания и Япония, както и най-големите развиващи се пазари.

Тъй като последните данни са към 2 март и те не са окончателни, а предварителни, изследователите посочват, че може да не отразяват пълния капацитет на удара, който глобалната икономика понася в момента. Заради това и индексът ще бъде актуализиран веднага след излизането на окончателните изчисления.

Междувременно редица анкети, проведени сред мениджъри, показват, че Европа понася най-сериозния натиск от десетилетия насам заради наложените от правителствата мерки за ограничаване на пандемията.

В резултат на ситуацията и централните банки по света вземат решения за безпрецедентни действия в опит да подкрепят банковата система и икономиката. ЕЦБ, ФЕД, както и централните банки на Англия и Япония обявиха масивни програми за инжектиране на ликвидност във финансовата система.