Икономиката на Европа остава слабата брънка в началото на 2020 г. Сектор услуги губи инцерията си, докато заводите отчитат ръст на поръчките за износ след дълъг период на спад, пише The Wall Street Journal.

Данните за продължаващо забавяне в Европа ще помрачи надеждите, че световната икономика ще запише умерено възстановяване през тази година, след като част от несигурностите изчезнаха след подписването на сделката между Съединените американски щати и Китай и договарянето на Brexit със сделка.

Международният валутен фонд изчислява, че световната икономика през 2019 г. е нараснала с най-бавния си темп от финансовата криза насам, но очаква слабо покачване през тази година. Други икономисти също са на това мнение.

"Виждаме значимо възстановяване", казва Четан Ахя, главен икономист в Morgan Stanley. Той очаква растежът да достигне 3,5% в началото на 2021 от 2,9% към края на миналата година.

Европа обаче остава едно от слабите места през 2019 г., а МВФ изчислява, че растежът е паднал до 6-годишно дъно заради спад в износа и производствения сектор.

За сравнение, последните данни показват, че икономиката на САЩ расте уверено с 2,1% на годишна база през третото тримесечие. Безработицата е на 50-годишно дъно от 3,5% през декември.

Данни от изследванията на IHS Markit сочат, че в януари слабостта в еврозоната продължава. Общият PMI, който мери активността в производствения и сектор услуги остава без промяна на ниво от 50,9. Показание над 50.0 сочи увеличение на активността, а под него - спад.

Производственият сектор обаче продължава да се свива, макар и по-бавно спрямо предходните месеци. Новите поръчки растат минимално спрямо предходния месец.

В Европа Германия бе ударена най-тежко от забавянето на търсенето в чужбина в началото на 2018 г. Новото изследване сочи, че новите поръчки за износ падат минимално през януари. Така PMI в най-голямата икономика достигна 5-месечен връх, но други части от еврозоната са близо до стагнация.

Сделката между Вашингтон и Пекин може да съживи търговията през тази година, но изобщо не е ясно дали Европа ще може да се възползва. Според споразумението, Китай е обещала да купи допълнителни стоки от САЩ на стойност $200 милиарда през 2020 и 2021 г. За да постигне тази цел, страната ще трябва да намали вноса от други региони. Според първоначални прогнози, Европа може да загуби $11 милаирда.

Европа губи $11 милиарда годишно заради сделката между Вашингтон и Пекин

Европа губи $11 милиарда годишно заради сделката между Вашингтон и Пекин

ЕС в момента разглежда споразумението и ще прецени дали тя не нарушава правилата на Световната търговска организация