Европа може да се изправи пред "системен" дефицит на дизелово гориво. Това обявиха най-големите независими търговци на петрол в света. След санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, както и ситуацията, в която купувачите странят от покупки на енергийни продукти от Русия, световните пазари могат да загубят около 3 милиона барела на ден от руските доставки на суров петрол и петролни продукти. Това ще се отрази особено много на доставките на европейско дизелово гориво.

Според главния изпълнителен директор на най-големия независим търговец в света Vitol Ръсел Харди това, за което всички се тревожат, ще бъдат доставките на дизелово гориво, особено за Европа.

Половината от доставките на дизелово гориво на европейския континент идват именно от Русия, а другата половина от Близкия изток. Това коментира Харди. "Системният недостиг на дизел е налице", добави той.

Светът е изправен пред сериозен недостиг на дизелово гориво

Светът е изправен пред сериозен недостиг на дизелово гориво

Производството все още не може да отговори на търсенето

"Това е глобален проблем, но за Европа ще е много трудно" коментира изпълнителният директор на Gunvor Торбьорн Торнквист по време на срещата Financial Times Commodities, предадена от Bloomberg.

Недостигът на дизел в Европа се става все по-осезаем, след като руските петролни рафинерии започнаха да намаляват производството, добави Торнквист.

Още една лоша новина е, че австрийският енергиен гигант OMV обяви, че "ограничава спот продажбите на мазут и дизел до по-нататъшно нареждане", съобщи Bloomberg.

Според обяснението на компанията това се прави за да се гарантира, че може да изпълни договорните задължения за доставка. Компанията не даде подробности къде ще бъдат въведени ограниченията.

Друг знак колко тежка ще стане европейската дизелова криза скоро е превръшането на САЩ от типичен регион за внос в износител. Според Bloomberg Америка изпраща два танкера с дизел към Европа.

Запасите от дизелово гориво в световен мащаб бяха ниски дори преди руската инвазия в Украйна, но сега недостигът ще бъде още по-сериозен, заради по-ниското глобално предлагане на дизелово гориво от Русия. Запасите от дизелово гориво в Европа са най-ниските от 2008 г. насам и с 8% или 35 милиона барела по-малко от средното ниво през това време на годината, съобщи Reuters в средата на март.

TotalEnergies спира покупките на руски петрол

Френски енергиен гигант спира покупките на руски петрол

Ще продължи да купува природен газ обаче

Европейска Федерация на Енергийните Търговци (EFET), чиито членове включват имена като Trafigura, Shell и BP, призова европейските централни банки за "ограничена във времето ликвидна подкрепа, за да се гарантира, че пазарите на едро на газ и електроенергия продължават да функционират".

Недостигът на дизелово гориво може да бъде да опустошителен. В началото на февруари Reuters съобщи че ограничените доставки на суров петрол, газ и въглища започват да влияят на производството на петролни продукти, най-вече на най-популярният сред тях, което е дизеловото гориво.

Още през февруари анализатор от Morgan Stanley припомни ситуация от 2008 г., когато цените на дизеловото гориво достигнаха 180 долара за барел, докато суровият петрол беше около 140 долара. Тогава нямаше война.

Ще се откаже ли ЕС от руския петрол

Ще се откаже ли ЕС от руския петрол

Въпросът ще се обсъжда тази седмица