От днес влиза в сила планът на Европейския съюз за икономии на газ при извънредни ситуации, съобщи Нова тв. Целта му е да подготви 27-те страни членки за евентуално спиране на доставките на руско гориво.

Според плана всяка държава от Общността трябва доброволно да положи всички усилия, за да намали потреблението си на газ с 15 на сто между 1-ви август и 31-ви март в сравнение със средния си разход за същия период през последните пет години.

Ето колко би ни струвал руският газ в момента

Ето колко би ни струвал руският газ в момента

Увеличението възлиза на 1677,78% на мегаватчас

По данни на Европейската комисия, за постигане на тази цел ЕС трябва общо да спести 45 милиарда кубични метра газ. Само Германия, например трябва да намали консумацията на синьо гориво с около 10 милиарда кубични метра. 

За България това означава да намали газовото си потребление, което през зимните месеци е около 2 милиарда кубични метра, с около 300 милиона кубични метра. 

Шефът на "Булгаргаз": Приоритет номер едно е наличието на газ, цената остава на втори план

Шефът на "Булгаргаз": Приоритет номер едно е наличието на газ, цената остава на втори план

Тепърва ще има недостиг на газ, с идването на отоплителния сезон, каза Иван Топчийски

Предвижда се и възможност за задействане на механизъм в целия Европейския съюз в случай на мащабен недостиг на газ, при който ще се въвеждат задължителни цели за икономии на синьо гориво.