Ниските цени на петрола ще се останат и след края на пандемията от коронавирус, каза Тиф Маклем, който засега има най-голям шанс да бъде избран за следващия гуверньор на Bank of Canada през юни, предаде Reuters. В момента суровината, въпреки лекото си поскъпване вчера, се търгува на най-ниските стойности от почти 20 години насам.

"Дори и петролната война да бъде разрешена, сривът на глобалното търсене в резултат на пандемията предполага, че цените ще останат ниски през следващите няколко години", каза той. "Този петролен шок със сигурност ще продължи по-дълго от вируса."

За страната това е от голямо значение, тъй като Канада е четвъртият най-голям производител на петрол, който изпомпваше по 4,9 млн. барела дневно през февруари. В сряда Western Canada Select се търгуваше при цена от 7 долара за барел, което е близо до историческия му минимум.

Еквадор продава 35% от дъждовните си гори на китайски петролни компании

Еквадор продава 35% от дъждовните си гори на китайски петролни компании

Страната дължеше 7 млрд. долара на Китай към края на 2019 г.

"Петролът е най-големият износ на Канада", каза Маклем. "Неговото поевтиняване означава ние, като канадци, да претърпим едно голямо съкращение на заплатите."

В глобален мащаб се наблюдава колосален срив на търсенето на петрол, който ще възлиза на 29 млн. барела дневно през април, сочи прогнозата на Международната агенция по енергетика. "Глобалната икономика е под натиск, невиждан от Голямата депресия от 30-те години на миналия век; бизнесите фалират, а безработицата расте", написаха от институцията.

С това и инвестициите в петролната промишленост ще се свият, като тези в ъпстрийма се очаква да спаднат с 32% на годишна основа, до 335 млрд. долара. Най-засегнати ще са именно САЩ и Канада. "Силно задлъжнелите компании в САЩ вече оповестиха, че ще намалят инвестициите с 10% спрямо същия период на миналата година, но се очаква този дял да нарасне до над 30%", посочиха още от Международната агенция по енергетика.

Търсенето на петрол през април може да падне до дъно, невиждано от 1995 година

Търсенето на петрол през април може да падне до дъно, невиждано от 1995 година

Кризата с коронавируса ще "изтрие" десетилетие на силно търсене, предупреждават от IEA

Към това се добавят и проблемите, причинени от замразяването на икономиката на страната, за които от Bank of Canada посочиха с оптимизъм, че може да започнат да се разрешават с отварянето ѝ през юни. Институцията понижи лихвите по овърнайт кредитите с 1,50 процентни пункта, до 0,25%.