Домакинствата и бизнеса са платили почти 600 милиона евро за електроенергия, която не са консумирали. Това е енергията, която е влязла в мрежата, но е била загубена по пътя към крайния потребител.

Подобно явление се описва като "загуби в мрежата: в две категории: "техническа" загуба - т.е. загубата на електроенергия по технически причини и "нетехнически " или с други думи  откраднатата енергия. Често срещана е намесата в настройките на измервателни уреди, което позволява да се захранване за сметка на някой друг, пише в. "Катимерини". 

Ще снабдява ли България Гърция с ток от новата си ядрена мощност и кога?

Ще снабдява ли България Гърция с ток от новата си ядрена мощност и кога?

"Катимерини": София търси ядрено споразумение с Атина

Неплатената, открадната енергия се разпределя в сметките на всички останали потребители, а данните на регулаторния орган за енергетика показват, че през 2021 г. стойността на нетехническите загуби на електроенергия възлиза на над 209 милиона евро. За сравнение през 2020-а това число е 79,3 милиона евро и 107,9 милиона евро в 2019 г.

Въпреки че процентът на кражби на електроенергия е общо взето еднакъв през тези три години (с колебания в консумацията на електроенергия), разходите за потребителите са почти три пъти по-високи през миналата година, отколкото през 2020 г. се очаква да нарасне още тази година, като се има предвид високата цена на електроенергия на киловатчас.

Докато в Европа производството на ток става по-либерализирано у нас най-големият "играч" става още по-крупен

Докато в Европа производството на ток става по-либерализирано у нас най-големият "играч" става още по-крупен

В България най-големият вносител и производител на природен газ държи 73.6% от пазара

За 2021 г. домакинствата и компаниите ще платят сума от 592 милиона евро за загуба на електроенергия в мрежите със средно и високо напрежение, от които около 35% са за сметка на кражби. Кражбите можеше да бъдат намалени, ако ператорът на електрическата мрежа (DEDDIE) работеше ефективно или ако бяха инсталирани интелигентни измервателни уреди - проект, който се очакваше повече от десетилетие. За 2022 г. стойността на загубената енергия може да достигне до 1,2 милиарда евро и почти две трети (приблизително 798 милиона евро) ще са заради кражба на електроенергия.