Министърът на финансите на Германия Олаф Шулц обмисля ход, с който може да отвори пътя към ограничени фискални стимули в най-голямата европейска икономика, пише Bloomberg. Шулц иска временно да спре действието на конституционния механизъм, който ограничава нивата на дълга на страната, за да облекчи задлъжнели региони, казват източници на агенцията.

Инициативата най-вероятно ще се изправи пред силна политическа опозиция. В рамките ѝ дългът на общините ще бъде прехвърлен на правителството, което пък ще даде на първите повече място за маневри и възможност за инвестиции. Изчислява се, че става въпрос за над €10 милиарда.

Бизнесът в Германия свива инвестициите за трето поредно тримесечие

Бизнесът в най-големият търговски партньор на България свива значително инвестициите си

Новината бе посрещната изключително радушно от президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, която настоява Германия да отвърже кесията заради рецесията в производството, което постави икономиката на ръба на свиването. Расте и заплахата от новия коронавирус.

Шулц обаче може да се изправи срещу недоволство и в управляващата партия, която традиционно не харесва подобни планове. Министърът ще трябва да спечели две трети от депутатите, за да прокара промяната. Идеята най-вероятно ще се хареса на социалистите, които отдавна искат да увеличат разходите.

В момента Германия е единствената страна членка на Г7, която има бюджетен излишък и сравнително нисък дълг. ЕЦБ отдавна призовава Берлин да увеличи разходите.

Германия е с най-големия излишък по текущата сметка в света. За 4-та поредна година

Германия е с най-големия излишък по текущата сметка в света. За 4-та поредна година

Нещо заради което Берлин е критикуван

По-рано днес Европейската комисия предупреди Германия, че намалените публични инвестиции поставят растежа на икономиката на страната в риск. Ръст на разходите биха помогнали и на останалите държави от еврозоната.

Експерти подчертават, че Европейската централна банка няма останали полезни ходове при забавяне на икономиката, тъй като лихвите вече са отрицателни, а институцията купува дълг за милиарди всеки месец.

Идва краят на второто икономическо чудо за Германия

Идва краят на второто икономическо чудо за Германия

Всичко сочи натам