В сряда Германия съобщи, че намалява значително ограничителните мерки, поставени заради вируса, като така страната излиза сред първите големи европейски държави, които правят ясни стъпки към икономическа нормалност, пише The Wall Street Journal.

Училища, ресторанти и хотели ще могат да отворят отново през следващите седмици, спазвайки строги хигиенни мерки, според споразумение между 16 провинции и федералното правителство. Отделните провинции ще бъдат свободни постепенно да отворят отново и концертни зали, нощни заведения, басейни, фитнеси и други и да позволят провеждането на по-малки публични събития при определени условия.

Макар че точните детайли и моментът, в който това ще се случи, се различават в отделните провинции, всички местни правителства се съгласиха да въведат мерките отново, ако заразените за седмица надхвърлят 50 случая на 100 хил. души в който и да е град или район.

Мерките срещу вируса в Германия бяха сред най-меките в Европа, като по-голямата част от компаниите и обществения транспорт работеха. Страната бе и сред първите, които започнаха да ги облекчават, позволявайки фризьори, музеи и повечето търговци да започнат работа отново.

Темпът на заразяване се намалява значително, а тази седмица потвърдените случаи падат под 1 000 на ден. Германия отчита и по-малка смъртност, отколкото повечето ѝ съседи.

Експерти предупреждават, че облекчаване на мерките може да създаде втора вълна.

През следващите седмици всички магазини ще могат да отворят, а ресторантите ще посрещат клиенти в края на май, ако масите са на разстояние от 2 метра.

Някои ограничения обаче остават. Само хора от не повече от две отделни домакинства ще могат да се срещат извън домовете си между днес и 5 юни. Хората ще трябва да стоят и на 1,5 м разделени, когато са навън, а маските остават задължителни при пазаруване и използване на градския транспорт.

Все още няма споразумение и за отваряне на границите.