В глобален мащаб все повече държави решават да сложат крайна дата за използването на въглищата в техния енергиен микс. Тук е изключително важно какви ще бъдат решенията на правителствата в това направление. Вече доста държави от Европейския съюз обявиха крайна дата. Това е процес, който включва изключването на отделни мощности и включването на други такива, да се надявам възобновяеми. Екипът на Greenpeace България настоява крайната дата за страната ни да бъде най-късно 2030 година. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Балин Балинов, който е координатор "Енергийни решения" към "Грийнпийс" България.

По думите на Балинов страната ни има достатъчно дълъг период за постигането на тази цел. Трансформацията обаче трябва да включва силен ангажимент от всички заинтересовани страни - представители на въглищните региони, синдикати, представители на Министерството на енергетиката, министър-председателя, както и неправителствените организации, които според Балинов най-често имат решения по въпроса, защото работят в тази посока непрекъснато и тяхното мнение трябва да бъде чуто.

Именно с помощта на подобен диалог може и трябва да се начертае план как еко трансформацията в България няма да ощети нито една от засегнатите страни.

За първи път в историята: Затварянето на централи на въглища изпревари пускането на нови такива

За първи път в историята: Затварянето на централи на въглища изпревари пускането на нови такива

Дори когато Китай продължава да изгражда мощности, използващи най-мръсното изкопаемо гориво

Балинов коментира и все по-актуалната концепция за "енергийни граждани".

"В следващата една година очакваме в българското законодателство, така както и в законодателството на останалите страни членки на ЕС, да бъде възприета, да бъде транспонирана директивата за възобновяема енергия, която в този свой подобрен вариант включва участието на гражданите по най-различна форма. Концепцията се нарича "енергийни граждани", посочи той.

Концепцията - гражданите да имат възможност да станат производители на енергия, от която самите те имат нужда; да станат потребители-производители.

"Това е бъдещето на енергийната система - все повече хора да стават част от нея или като индивидуални домакинства, или като енергийна общност."

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Полша разчита на мръсното изкопаемо гориво за 70% от нужната си електроенергия. Това ще се промени

Балинов посочи и близък пример - Гърция. По думите му там вече тази трансформация е започнала. "В България също може да се случва. Хората трябва да пожелаят промяната, за да се случи."

Иначе Балинов е категоричен, че делът на възобновяемата енергия ще продължава да расте като част от енергийния микс.

Той е на мнение, че България може да стане център на производство на възобновяема енергия, защото страната ни има много добри показатели за това.