Холандия обмисля да разшири ядрените мощности в енергийния си микс. Това става ясно от писмо на министъра на икономиката и политиката за климата Ерик Вибс, представено пред парламента на страната, заедно с доклад от консултантската компания Enco.

Предстои кабинетът да подготви документ, с който да поиска пазарни консултации за оценка на търговския интерес при строителство на нови ядрени мощности.

Засега ядрената енергия заема малка част в микса на кралството. Страната разполага само с един ядрен реактор, който е с капацитет от 482 мегавата. Той се намира в централата "Борсел" и осигурява 3% от общото енергийно производство в държавата.

Словения и Хърватия удължават живота на единствената си ядрена централа с 20 години

Словения и Хърватия удължават живота на единствената си ядрена централа с 20 години

АЕЦ "Кръшко" е построена като съвместно предприятие между двете държави и започва работа през 1983 г.

"Учените заявяват, че ядрената енергия не е по-скъпа от вятърната и слънчевата, ако системните разходи се включват по един и същи начин" посочва министърът Вибс.

Той е на мнение, че ядрената енергетика е една от най-рентабилните възможности за надеждна безвъглеродна електроенергия след 2030 година. По думите му ядрената опция също така е и най-безопасният начин за производство на енергия.

Според доклада на Enco усреднената стойност на електроенергията от ядрени мощности е 74 евро на мегаватчас и всъщност излиза по-евтино от цената на енергията, генерирана от вятърни инсталации, която е 85 евро на мегаватчас.

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

Ядрената енергетика трябва да бъде в сърцето на прехода към чиста енергия