Словения и Хърватия разгледаха обновените си версии на програмите, касаещи бъдещото извеждане от експлоатация на общата за двете страни ядрена централа АЕЦ "Кръшко". Програмите на държавите обхващат и изключително важния въпрос за съхранението на радиоактивните отпадъци от централата.

По план ядрената централа трябваше да бъде изведена от експлоатация до 2023 година. Обновените програми обаче предвиждат животът на централата да бъде удължен с нови 20 години, до 2043 година.

Очаква се също така държавите да построят собствени хранилища за радиоактивни отпадъци. Словения ще съхранява отпадъците във Върбина, в близост до централата, а Хърватия ще изгради хранилище в района на Черкезовац, недалеч от границата с Босна и Херцеговина. Предвидено е съоръжението да бъде готово до 2024 година.

Словения залага на ядрената енергетика срещу климатичните промени

Словения залага на ядрената енергетика срещу климатичните промени

Въпреки упреците на Австрия

Ядрената електроцентрала "Кръшко" е свързана към електропреносната мрежа на 2 октомври 1981 година и влиза в търговска експлоатация на 15 януари 1983 година. Тя е построена като съвместно предприятие от Словения и Хърватия, които по това време са били част от Югославия.

В централата електроенергия произвежда само един реактор с вода под налягане (PWR) с мощност 730 мегавата, който осигурява около една трета от електроенергията на Словения и около 15% от електроенергията в Хърватия.

Словения вече многократно е заявявала желанието си срокът на експлоатация на централата да бъде удължен. През март тази година четири словенски партии сключиха коалиционно споразумение, според което страната твърдо застава зад развитието на ядрената енергетика в борбата с климатичните промени и постигането на въглероден неутралитет до 2050 година.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?