Все още има дебат между различни експерти кога всъщност е започнала глобализацията - с Пътя на коприната, викингите, пътуването на Колумб или още преди това, с най-ранните познати миграции на хора. Но това вече не е от значение. Новият въпрос е дали руският президент Владимир Путин ще сложи край на глобализацията.

Войната между Русия и Украйна, както и западните санкции биха могли да окажат трайно въздействие върху глобализацията - процес, който досега се развиваше непрестанно.

Още преди старта на войната, глобалната пандемия показа на света слабите места в развитието на глобализацията, особено във веригите за доставки и нашата зависимост от останалите, пише Oilprice.

В момента обаче всеки отчаяно призовава за "независимост" на държавните, независимо дали става дума за енергия или други ресурси.

Когато става въпрос за зависимости няма как да не се отбележи и зависимостта от доставките на зърно и слънчогледово олио от региона, в който сега се водят боеве.  Последствията от войната в Украйна далеч няма да се ограничат върху страната или региона. По целия свят хората ще плащат повече за основните хранителни продукти. На Русия и Украйна се дължи близо 30% от пшеницата, прозиведена в световен мащаб. Много от най-бедните страни на земята са зависими от внос от тях.

Колко е похарчила всяка една държава от ЕС за изкопаеми горива от Русия през 2021-а?

Колко е похарчила всяка една държава от ЕС за изкопаеми горива от Русия през 2021-а?

Кои са най-големите потребители на руски петрол

Още в начало на пандемията световната търговия се сви с 18,5% в сравнение със същия период на предходната година.

Оттогава глобалната икономика започна да се възстановява, само за да бъде отново засегната от война на европейския континент - война, която може да разклати баланса на силите.

Според главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк сега ставаме свидетели на началото на края на глобализацията. "Отделянето на Русия от глобалната икономика" след нападението й срещу Украйна е подтиква редица правителства и много компании да измерват зависимостта си от другите държави.

"Руската инвазия в Украйна донесе края на глобализацията, която преживяхме през последните три десетилетия", пише Финк. Междувременно BlackRock, която контролира повече от 10 трилиона долара, вече е спряла покупката на всякакви руски ценни книжа.

Основателят на Oaktree Capital Management Хауърд Маркс споделя същото мнение като това на Финк.

Покачващите се цени на торовете предизвикват страх от глобален глад

Покачващите се цени на торовете предизвикват страх от глобален глад

Според доклад на ООН

Президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард изглежда има подобно мнение. По думите му преките макроикономически ефекти върху американската икономика няма да са толкова големи, но "руската война ще означава край на глобализацията.

Освен нефт и газ, Русия е един от най-големите доставчици на метали в света. В момента правителствата и големите корпорации, които наложиха санкции на Русия, се опитват да си договорят алтернативни доставки. На свой ред доставките се бавят и стават все по-трудни, което води до големи колебания в разхода на компаниите, който се прехвърлят върху потребителите.

Пандемията и геополитическото напрежение с Китай и търговската битка между САЩ и Китай карат много фирми да проучат как да доближат своите операции до дома.

Зависимостта обаче е толкова голяма, че ще отнеме време за да с есложи край на глобализацията - може би толкова време, колкото е било необходимо за формирането й.

Стоки като полупроводниците са пример за това. В продължение на две години американската автомобилна индустрия страдаше от недостиг и зависимостта от Азия. Едва сега започват да се осигурят вътрешни доставки.

Най-големият производител на чипове в Съединените щати Intel обяви, че ще похарчи 20 милиарда долара за изграждането на две фабрики за полупроводници, но те няма да започнат производството до 2025 г.

Глобална заплаха за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Глобална заплаха за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Най-лошият вариант е да не се засади нищо този сезон

Някои производители на автомобили и производители на батерии също планират да строят нови фабрики за акумулатори за електрически превозни средства в Съединените щати през следващите пет години.

Преди три десетилетия САЩ произвеждаха около 37% от световните полупроводници, в сравнение с 12% в сега. Ниските разходи бяха избрани пред независимостта и това е жертвата на глобализацията.