Временното примирие между Израел и "Хамас" даде възможност на жителите на Ивицата Газа поне за малко да си спомнят живота без непрестанни взривове и изстрели. Това обаче им показа ясно и апокалиптичното състояние на икономиката на палестинския анклав. Тя е срината почти до основи - както са и голяма част от сградите, пише в свой материал CNBC.

Малко по-малко от два месеца след безпрецедентната атака срещу еврейската държава, обитателите на територията, от която тръгна щурмът на "Хамас", живеят в най-голямата несигурност и мизерия от поне едно поколение насам.

Снимка 643383

Източник: GettyImages

Това казва много, тъй като даже и без война, по-голямата част от жителите на Газа нямаха надежден достъп до храни - 80% разчитаха на хуманитарна помощ. Безработицата пък беше една от най-високите на планетата - над 40%.

Трети трус за 4 години: Войната в Газа и световната икономика

Трети трус за 4 години: Войната в Газа и световната икономика

Ще изстреля ли "Хамас" глобалната инфлация в небесата?

"Икономиката на Газа е 100% зависима от два източника на приходите - чуждестранната помощ и достъпът до трудовия пазар на Израел. Второто вече го няма, вероятно - завинаги. Така остава само помощта", коментира пред медията експертът Марко Папич.

В момента по палестински данни почти няма работещи в Газа. Това се потвърждава и от ООН. Като минимум бомбите и ракетите са унищожили 182 000 работни места или 61% от общия брой, а развитието на региона е върнато близо 20 години назад.

Снимка 643384

Източник: GettyImages

Газа беше под египетски контрол от 1948 г. до 1967 г. Следва израелска окупация след победата в Шестдневната война. Даже тогава, обаче, ситуацията е доста по-добра от сегашната. "През първите 25 години на окупацията в Газа имаше както хора, които работят в Израел, така и местна икономика", коментира генералният директор на Палестинския институт за изследвания на икономическата политика Раджа Халиди.

Колко пъти се повиши безработицата в Израел заради войната с Хамас

Колко пъти се повиши безработицата в Израел заради войната с Хамас

Очаква се и забавяне на растежа на БВП на страната

През 70-те и 80-те сериозни капитали влизат в Газа и с помощта на палестинските работници, които заминават на гурбет в страните от Персийския залив.

Голямата промяна идва след 2006 г., когато "Хамас" взема властта. От тогава до наши дни в Газа избори не са провеждани. Възможностите за работа в Израел изчезват, Египет намалява търговията (в Кайро смятат "Хамас" за заплаха), инвестициите се пренасочват към Западния бряг, който показва значително по-добър растеж през последните 15 години. Около Газа се издига стена.

Снимка 643385

Източник: GettyImages

Вътре има население, което има потенциал, но няма надежда - близо две трети от 2,3-те милиона палестинци в Газа са под 24-годишна възраст, но те буквално не помнят спокойни времена. За да ги получат не е достатъчно просто бомбите да спрат да падат. Трябват инвестиции, като според Папич те ще трябва да дойдат от джоба на петролните монархии - а все още не се вижда достатъчно желание за това.