Икономиката на Южна Африка влезе в рецесия за първи път от 2009 година насам, след като се сви за второ поредно тримесечие през първите три месеца от годината.

Брутният вътрешен продукт се сви с 0.7% на годишна база през първото тримесечие от спада с 0.3% през предходните три месеца, сочи статистическата служба на страната в свой доклад, публикуван във вторник.

Първоначалните прогнози на 19 икономисти, анкетирани от Bloomberg, посочваха увеличение от 1%, а само един експерт е очаквал икономиката на страната да се свие.

По-голяма ли е икономиката на ЮАР от тази на Нигерия?

Тази страна си върна статута на най-голямата икономика в Африка

ЮАР изпреварва Нигерия по БВП, ако се отчитат реалните валутни курсове

Докато дъждовното време е помогнало на най-напредналата африканска икономика да се възстанови от сушата, обзела страната през 2015 година, политическата несигурност възпрепятства осъществяването на реформи, насочени към стимулиране на растежа.

Междувременно растежът на Южна Африка се забавя на фона на ниските цени на суровините, последиците от сушата през предходната година и слабото търсене на местно произведени стоки, което оказва натиск върху производството. Безработицата в страната се повиши до 14-годишен връх през първото тримесечие от настоящата година.

На 26 май Централната банка понижи прогнозата си за ръст през тази година до 1% от 1.2% и намали перспективата за 2018 г. до 1.5% от 1.7% поради очакваното отражение на понижаването.

Южноафриканският ранд реагира на резултатите, като загуби 1% от стойността си, стигайки до 12.8393 за долар.