Пазарната криза на Италия може и да утихна, но притесненията относно дълга на страната ще тормозят Европа още дълго. Това е мрачната прогноза, която финансовият министър Роберто Гуалтиери ще направи по-късно тази седмица при представянето на бюджетните си цели, пише Bloomberg.

Дори и с подкрепата на Европейската централна банка, която целеше да ограничи тегленето на нов дълг - и помощта от Европейския съюз на стойност €209 млрд. - Италия едва ли ще успее да намали дълговата тежест, която ще подскочи до 158% от размера на третата най-голяма икономика в еврозоната, заради драматичния ръст на разходите заради кризата.Така 2021 г. ще бъде само началото на дългия и труден път към стабилизиране на финансите на страната и разрешаването на проблема с хронично слабия растеж и ниска продуктивност в Италия.

"След седем години, след финансовия период, би трябвало да постигнем по-ниско ниво на дълг към БВП", прогнозира Лоренцо Кодоньо, основател на LC Macro Advisers и бивш главен икономист на Министерство на финансите на Италия. "Но проблемът е дали ще спадне до устойчиви нива, дали растежът ще се завърне за постоянно?"

Подобни въпроси тормозят Брюксел. Еврото остава далеч от перфектен валутен съюз на твърде различни икономики, заплашен постоянно от огромния дълг на Италия, който възлиза на €2,4 трлн. Чуждестранни инвеститори притежават над €700 млрд. от него, което подчертава как пазарните трусове в страната ще се отразят на целия регион.

Очаква се през 2020 г. икономиката на Италия да се свие с 9%, а през 2021 г. да нарасне с 2021 г. Но дори това частично възстановяване изглежда "много амбициозно и предизвикателно", казва Анджело Милета, професор по икономика в университета IULM в Милано, посочвайки, че ще отнеме време преди парите от ЕС да стимулират икономиката. Екипът на премиера Джузепе Конте вече работи по план как изхарчи европейските средства.

Междувременно правителството вече наля €100 млрд. стимули, за да предпази бизнеса и гражданите от кризата. Помощ дойде и от ЕЦБ, благодарение на която дългът на Италия остава сравнително лесно обслужваем. Доходността по 10-годишните държавни облигации е под 1%. Заради огромния дълг подкрепата от ЕЦБ ще остане ключова още дълго.

“Последният шанс на Италия”: Как мащабният план за стимули от ЕС ще определи бъдещето на Рим

“Последният шанс на Италия”: Как мащабният план за стимули от ЕС ще определи бъдещето на Рим

Очаква се страната да получи около 81 милиарда евро безвъзмездни средства и около 127 милиарда евро заеми от Европейския съюз