Щетите от пандемията застигнаха и най-бързо растящия регион в Европейския съюз през първото тримесечие. Далеч по-тежко обаче ще бъде второто, като източните членове на съюза се запътват към най-лошата рецесия от падането на Желязната завеса, пише Bloomberg.

Макар че страните от Балтийско до Черно море засега избегнаха рекордния спад на БВП, който застигна западните държави, спирането на заводи, магазини и услуги намалява печалбите на компаниите и повишава безработицата в региона.

Полша записа растеж на годишна база от 1,9%, при 3,2% през последното тримесечие на 2019 г. На тримесечна база се отчита свиване от 0,5% - първото от 1998 г. насам. Чехия записа свиване от 3,6% през първото тримесечие на 2020 г., спрямо последните три месеца на предходната година. Това е най-голямото свиване от 1995 г. насам. На годишна база свиването е 2,2%. Унгария отчита растеж от 2,2% на годишна база, най-слабият темп от 2015 г.

Данните на НСИ показаха, че растежът на българската икономика се е забавил до 2,4% през първото тримесечие на 2020 г., при 3,1% през последните три месеца на 2019 г. Това е най-слабият темп от 2014 г. насам. Спрямо последните три месеца на 2019 г. растежът е едва 0,3%, при 0,8% през предходния период.

Между януари и март НСИ отчита спад от 5,3% на бруто образуването на основен капитал, както и забавяне на крайното потребление до 4,1%. Нетната търговия допринася положително, като износът расте с 1,1%, а вносът спада с 0,6%.

Икономиката на България през март: 18% спад в търговията, 11% в строителството и 5% в производството

Икономиката на България през март: 18% спад в търговията, 11% в строителството и 5% в производството

Данните за април ще покажат още по-голям срив

Еврозоната, основна дестинация за износа на региона, се сви рекордно през първото тримесечие, подчертавайки предизвикателствата пред европейските производители. Данни от днес сочат, че икономиката на Германия се е свила с 2,2% през първите три месеца на годината спрямо последните три на 2019 г. През предходния период бе отчетен спад от 0,1%, което означава, че най-голямата икономика в Европа вече е в рецесия. Това е най-големият спад на БВП от първото тримесечие на 2009 г. и второто най-голямо след обединяването на страната преди три десетилетия.

Производството в Skoda Auto, най-голямата компания в Чехия и ключов индикатор за здравето на производствения сектор в страната, спада с над 100 хил. автомобила по време на продължилите един месец мерки срещу вируса, според члена на борда Клаус-Дитер Шурмна. Общите доставки спадат с четвърт спрямо година по-рано.

Прогнозите за наближаваща рецесия в бившите комунистически държави навяват спомени за болезнената трансформация в региона преди повече от три десетилетия. В най-лошите години свиване на икономиките бе между 13% в Полша и тогавашна Чехословакия до четвърт в България и Румъния и до 40% в балтийските държави.

U-възстановяване

Дори Полша, за която ЕК смята, че е най-усточива сред 27-те икономики в блока, ще се свие с 4,3% тази година. Но с постепенното премахване на мерките, все по-често се чува, че възстановяването ще бъде факт до края на 2020 г.Конкурентът на Skoda - Dacia - вече отчита възстановяване на поръчките за Германия, Франция и Великобритания, според главният изпълнителен директор Кристоф Дриди.

"Очаквам U-образно възстановяване в Унгария", казва Шандор Чани, председател и главен изпълнителен директор на OTP, най-голямата банка в Унгария. "Ако еврозоната се възстанови бързо, това ще последва и за Унгария".

Икономиките от източната част на Европейския съюз вероятно ще продължат да растат по-бързо от тези в западна Европа и след пандемията, тъй като все още са в процес на догонване, според главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие. "Те реагираха и по-бързо на заплахата, отколкото Франция, Испания и Великобритания, което доведе и до по-малко смъртни случаи".

Пандемията може да изтрие 10% от икономическата продукция и над 200 млн. работни места

Пандемията може да изтрие 10% от икономическата продукция и над 200 млн. работни места

Икономисти предупреждават, че заплатите в САЩ и Европа ще спадат