Санкциите, въведени от Западните страни спрямо Руската федерация заради нахлуването в Украйна и действащи вече месеци, се отразяват в една или друга степен на икономиката на страната като цяло, както и на отделните й сектори.

Относно влиянието на санкциите на руската икономика като цяло, първият зам.-министър на промишлеността и търговията на страната Василий Осмаков коментира пред ТАСС, че износът на страната, който не е свързан с енергоносители и суровини, е "на дъното заради санкциите".

"Това, което се случва е, че вече почти стигнахме дъното, и по принцип разбрахме ефекта от санкциите. Износът извън суровини и енергоресурси се срина с 16-18% на годишна база и едва ли ще падне още", казва Осмаков. По думите му, това по всяка вероятност е долната граница, от която трябва да се тръгне нагоре.

Зам.-министърът уточнява още, че спадът на промишленото производство е достигнал 3-4%. Той добавя, че понастоящем се наблюдава недостиг на работна ръка. "Вместо криза с безработицата в Русия, има криза с недостиг на работна ръка, което като цяло показва, че икономиката се адаптира и руската индустрия търси нови направления за растеж в нови проекти", смята Осмаков.

Този така необходим втечнен газ – колко синьо гориво закупи Европа и откъде

Този така необходим втечнен газ – колко синьо гориво закупи Европа и откъде

Потреблението на втечнен газ в ЕС тази година ще се покачи с близо 60%

Влиянието на санкциите върху газовия сектор, който (засега) не е засегнат пряко

Добивът на природен газ в Русия за първите 10 месеца на годината (януари-октомври) е намалял с 13% спрямо същия период на миналата година - до 474 милиарда кубически метра. Само за октомври, спадът е още по-значителен - с 20,3% на годишна база до 45,7 милиарда кубически метра, но все пак спрямо предходния месец, има нарастване със 17%. Това показват данните на статистическата служба на страната Росстат, съобщи Прайм.

Според окончателните данни на Росстат за 2021 г., Русия е увеличила добива на природен газ с 10,6% спрямо предходната 2020 г., до 662 милиарда кубически метра. Същевременно през миналата година е имало леко намаление на производството на втечнен природен газ (LNG) с 1,1%, до 30,1 милиона тона.

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

В транспортирането на руския нефт може да се включи и "сенчестия флот"

Обемът на производство на втечнен природен газ (LNG) в Русия за 10-те месеца на 2022 г. се е увеличил с 10,6% в сравнение със същия период на миналата година, до 26,9 милиона тона. Само за октомври, показателят е нараснал с 1,2% в сравнение с октомври миналата година, до 2,8 милиона тона, сочат данните на Росстат.

"Произведеният втечнен природен газ миналия месец е 2,8 млн. тона, което е с 1,2% повече от октомври 2021 г. и с 10,4% повече от септември 2022 година. Производството на LNG за десетте месеца на 2022 г. възлиза на 26,9 млн. тона, което е с 10,6% повече от същия период на 2021 г.", се казва в съобщението.

Според окончателните статистически данни за миналата година, производството на втечнен газ в Русия през 2021 г. възлиза на 30,1 милиона тона, а през 2020 г. показателят е с 1,1% по-висок - 30,5 милиона тона.

Един нетрадиционен, но безпристрастен показател за незавидното състояние на руската икономика

Един нетрадиционен, но безпристрастен показател за незавидното състояние на руската икономика

Какво показват данните за потреблението на електроенергия в страната