Китай очаква труден сезон по отношение на реколтата. Енергийната криза в страната заплашва производството и следователно се очаква нов ръст на цените на храните, пише Bloomberg.

Заводи и селскостопански производители са принудени да пестят електроенергия като намалят работата си и то на фона на събирането на есенната реколта.

Сред най-тежко засегнатите са североизточните провинции като Дзилин, Ляонин и Хъйлундзян, където се отглежда около половината царевица и соя в Китай.

Кризата обаче предизвиква редица опасения, че Китай ще се изправи пред трудни времена  по отношение на производството и преработката на култури като царевица, соя, както и фъстъци и памук. Производството на някои от тези култури трябваше да бъде преустановено или сериозно намалено, за да се пести електроенергия.

През последната година Китай внесе рекордно количество селскостопански стоки, заради острия вътрешен недостиг. Това стимулира цените и разходите за храна стигнаха нови върхове.

Eнергийната криза в Китай вече е заплаха за целия свят

Eнергийната криза в Китай вече е заплаха за целия свят

Поредният шок за световните вериги за доставки е на лице

Недостигът на ток принуждава някои преработвателите в северните провинции да се затворят, което се е отразило на някои операции на компанията за преработка на храни Louis Dreyfus, американската Bunge и звеното Yihai Kerry на Wilmar International.

Някои компании са закупили резервни генератори в случай на продължително спиране на електрозахранването, предава Futures Daily, позовавайки на свои източници сред се търговците и производителите на храни. За изсушаването на културите е необходим ток. Това важен процес преди съхранението и продажбата. Царевицата и фъстъците например могат да влошат качеството си, ако не бъдат обработени навреме.

Някои експерти се притесняват, че кризата може да намали темпове на работа на преработвателите на царевица, които произвеждат продукти като нишесте и сироп. Това заяви китайската брокерска фирма Huatai Futures.

Това, което е нужно е да се осигури достатъчно захранване, за да се оправдаят очакванията за добра реколта.

Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне заради екстремния климат

Кафе, захар, портокали: производството на кои храни ще спадне заради екстремния климат

Сериозните проблеми в Бразилия, дават представа за това какво ни чака в бъдеще

"В противен случай, това ще се отрази на предлагането и цените на селскостопанските продукти", пише Futures Daily.

Междувременно според скорошно проучване, публикувано в Journal of Environmental Economics and Management, проблемите с климата ще доведат до 10% спад в добивите на културите през следващите три десетилетия. Това е периодът, в който се очаква глобалното население да нарасне повече от един пета.