Всички говорят за рецесия, която обаче може и да не настъпи...скоро. Призивите за спад ескалираха през последните месеци на фона на растящата инфлация, обърнатите криви на доходността на държавните облигации и призрака на по-строга парична политика от Федералния резерв.

Икономистите на Goldman Sachs казаха, че поставят шансовете за рецесия през следващата година на 15%, а през следващите две години на по-тревожните 35%. Рецесията се определя като две последователни тримесечия на отрицателен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. И това са опасенията не са само на банките на Уолстрийт.

Търсенията на Google в САЩ за "как да се подготвим за рецесия" почти се утроиха само през последната седмица, подчерта Нийл Дута - ръководител на икономиката в Renaissance Macro Research, цитирайки данни от Google Trends.

ФЕД повишава лихвените проценти за първи път от 2018-а насам

ФЕД повишава лихвените проценти за първи път от 2018-а насам

На фона на инфлацията, това първият път, когато лихвите се покачват от досегашните почти нулеви нива

Въпреки това, този скок в интереса може всъщност да е знак, че опасенията за рецесия достигат връх и това да е контраиндикатор.

"Наистина, когато консенсусът от страна на професионалните инвеститори стане толкова висок и са налице опити кой може да определи най-бързо нарастващите вероятности за рецесия, а обикновените хора търсят по тези теми в интернет, можете да сте сигурни, че новините вече са отразени в пазарните цени", заяви Дута пред финансовото издание Yahoo! Finance.

"Следващият ход е по-нисък риск от рецесия и по-бавни темпове на инфлация."

Това, което е особено "необичайно" в прогнозите за рецесия този път, добави Дута, е колко не е свързано със силата на икономическите данни. Много от най-новите доклади за състоянието на най-голямата световна икономика, рисуват картина на икономика, която все още работи с "пълна пара", дори когато инфлацията върви с най-бързия си темп от 40 години.

На пазара на труда заетостта, която не е в селското стопанство, се е увеличила средно с над 550 000 на месец през първото тримесечие на тази година, след среден ръст от над 600 000 на месец през четвъртото тримесечие.

"Това почти не съответства на забавяне, да не говорим за рецесия", коментира Дута.

И дори потребителските настроения, които тази година бяха повлияни негативно от покачващите се цени, показаха признаци на възстановяване от най-ниското ниво.

Защо светът "затъна" в най-високата инфлация от 40 години насам

Защо светът "затъна" в най-високата инфлация от 40 години насам

Централните банки на развитите икономики, се оказаха напълно неподготвени за устойчиво високи покачвания на цените

Внимателно наблюдаваният индекс на потребителското доверие на Университета на Мичиган неочаквано се покачи до 65,7 пункта в началото на април, който, макар и все още депресиран в сравнение с нивата преди пандемията, се повиши с близо 11% в сравнение с най-ниското ниво от предходния месец за повече от 10 години.

Някои други стратези също предполагат, че трайната възглавница на спестяванията на потребителите и все още устойчивите разходи ще помогнат за поддържането на икономиката на САЩ.

"Бих казал, че вероятно сме по-близо до хвърляне на монета, дали икономиката ще премине в рецесия до края на годината", заяви Винсент Рейнхарт - главен икономист и макростратег на Dreyfus and Mellon, пред Yahoo Finance Live.

"По някои показатели домакинствата имат близо 2 трилиона долара излишни спестявания. Те могат да започнат да намаляват тези спестявания - и те го правят", добави той.

"И това ще бъде важен буфер."

Кои са най-големите кредитори на САЩ в началото на 2022-а?

Кои са най-големите кредитори на САЩ в началото на 2022-а?

Китай и Русия намаляват инвестициите си в американски облигации, Япония ги увеличава

И все пак тези, които призовават за краткосрочна рецесия, се основават на множество исторически надеждни индикатори, които вече "мигат" в червено. Както посочват икономистите на Goldman Sachs, 11 от 14-те цикъла на затягане на Фед след Втората световна война са били последвани от рецесия в рамките на две години.

А Фед тази година вече започна да повишава лихвените проценти и да сигнализира за намерението си скоро да започне количествено затягане (QT) или да извади активите от баланса си от 9 трилиона долара. Икономистите от Deutsche Bank, първата голяма банка на Уолстрийт, която предупреди за рецесия в САЩ през следващата година, заявиха, че "по-агресивното затягане на паричната политика, което си представяме, в крайна сметка ще тласне икономиката към рецесия", според бележка на икономистът на фирмата Брет Райън.

Заплахата от глобална рецесия е все по-видима

Заплахата от глобална рецесия е все по-видима

Ръстът в глобален мащаб ще се забави до 3,3% тази и следващата година

"Докато определянето на точните тримесечия на отрицателен растеж никога не е лесно, виждаме затягането на Фед да започва съществено да забавя растежа през втората половина на 2023 г.", написа Райън в бележка миналата седмица.

"Нашата базова прогноза има отрицателни тримесечия за растеж през Q4 2023 и Q1 2024, в съответствие с рецесия през това време."

Освен това ключова част от кривата на доходността на американската хазна вече е обърната, като доходността на 2-годишната облигация се издигна над тази на 10-годишната по-рано този месец. Подобна инверсия се случва преди всяка от последните осем рецесии от 1969 г.

Но както посочват много експерти, това събитие не говори много за това колко скоро да се подготвим спада да започне.

"Ще вляза в лагера "без рецесия" за тази година", заяви Майкъл Антонели - управляващ директор и пазарен стратег в Baird, пред Yahoo Finance Live в понеделник.

"Ако използвате инверсията на кривата на доходността като свой сигнал, което всички знаем, че е доста добър сигнал, най-кратката крива на доходност, която е довела до рецесия, е 6 месеца, това беше при случая с COVID, най-дългата беше 33 месеца ... средната стойност е при ниво от 17 месеца."

"Освен ако не мислите, че рецесията ще дойде по-бързо, отколкото при кризата с COVID-19, тя е някъде през 2023-а, вероятно през 2024 година", добави той.

"В момента компаниите наемат работници, бизнесът се разширява, хората работят и харчат пари... Не мисля, че това се променя в момента".

САЩ: Поскъпването на храните заплашва още 10 милиона души да изпаднат в бедност

САЩ: Поскъпването на храните заплашва още 10 милиона души да изпаднат в бедност

Войната в Украйна е основният фактор за това