Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че има готовност да използва 1 трилиона долара от капацитета си за финансиране с цел подпомагане на засегнатите от епидемията от коронавирус държави.

"Като първа линия на отбраната Фондът може да разгърне своите гъвкави инструменти, за да помогне на страните с неотложна нужда", посочва управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в съобщение, цитирано от CNBC.

Фондът вече има текущи 40 споразумения с ангажименти за около 200 милиарда долара, става още ясно от него. Георгиева допълва още, че с приоритет ще могат да се ползват развиващите се икономики.

Борсите не повярваха на Пауъл и се сринаха след мерките на централните банкери

Борсите не повярваха на Пауъл и се сринаха след мерките на централните банкери

Въпреки действията на централните банки, по целия свят борсите са надолу

Съобщението от страна на МВФ идва на фона на очакване за нов тежък ден за "Уолстрийт" въпреки опитите на централните банки по света да подкрепят местните икономики.

ФЕД от своя страна обяви в неделя исторически стимули. Централната банка свали основните лихви до нулево равнище и пусна в ход програма за количествени облекчения на стойност от 700 милиарда долара.

Това решение обаче не можа да предотврати нов спад на фондовия пазар. Индексът Dow Jones изгуби над 1000 пункта в началото на търговията. Все пак по-късно част от загубите бяха възстановени, като Dow записа ръст от 9,36%, а S&P 500 и Nasdaq - със съответно 9,29 и 9,35 на сто.