Индия е напът да запази позицията си като една от най-бързорастящите икономики в света, след като направените реформи започват да се отплащат, смятат от Международния валутен фонд (МВФ).

Икономиката на страната бе описана от Ранил Салгадо, директор на мисията на Фонда в Индия, като "слон, който започва да тича". Прогнозата за растеж, след създадените $2,6 трилиона брутен вътрешен продукт през 2017 година, е за 7,3% през фискалната година до март 2019 и 7,5% през следващата.

Индия отговаря за цели 15% от световния растеж, казват още от базирания във Вашингтон фонд.

Индия е свидетел на най-масово производство на тоалетни чинии

Индия е свидетел на най-масово производство на тоалетни чинии

Планът "Чиста Индия" на премиера донесе приходи за редица компании

Ключовите рискове пред държавата остават по-високите цени на петрола, затягащите се финансови условия и недостигане на целта за приходи от данъци.

След шокиращата забрана на банкнотите от 500 и 1 000 рупии и въвеждането на данък продажби през миналата година, икономиката на Индия отново набира инерция. През първото тримесечие страната достигна най-бърз темп на растеж за последните седем тримесечия.

Рискове обаче има. Валутата се срина със седем процента срещу долара през тази година, заплашвайки прогнозата за инфлация. Продължаването на структурните реформи ще бъде ключово за високия ръст, смята Салгадо.

Всички домове в Индия ще имат ток от догодина

В най-бързорастящата икономика най-после всички ще имат ток

Домакинствата са спестили електроенергия за $7.275 милиарда в последните 3 години