Ето го списъкът на Forbes с най-значимите теми, които ще определят поведението на инвеститорите и ще засегнат развитието на световната икономика.

Цената на петрола

Цената на петрола падна до 50 долара за барел. Тя падна с една трета през последното тримесечие на годината. Двигателите са притесненията за свръхпредлагането и опасенията във връзка с нестабилната глобална икономика. Има много гледни точки от двете страни по отношение на вероятната посока от тук: някои смятат, че цената ще бъде повишена с намаляването на свободния капацитет, налагането на санкции върху иранския износ и увеличаването на инфлационния натиск. Други обаче смятат, че отслабването на американската икономика ще доведе до натиск за намаляване на цените на петрола.

Посоката е важна. Ако цената на петрола остане ниска, това ще бъде сочен стимул за световната икономика, която може да предотврати рецесията поне още една година. Това би било особено полезно за страните вносителки на петрол като Южна Африка или Индия, но също така би облекчило натиска върху централните банки на развитите пазарни, за да повишат лихвите (защото инфлацията ще бъде по-ниска). Ако обаче се покачи по-високо, това може да ускори рецесията.

Световни търговски войни

Проблемът не е отминал. Остава голям търговски дефицит между САЩ и Китай и нито Тръмп, нито неговите демократи са склонни да го игнорират. Китай също така е обвинен в кражба на интелектуална собственост и работни места в производството. Всички тези са легитимни опасения за САЩ и няма да бъдат разрешени от сегашната пауза в напрежението между САЩ и Китай.

Тръмп печели досега, но изборите през 2020 г. наближават и той се нуждае от невероятен успех на икономическия фронт и фондовия пазар. В Китай икономическият растеж също отслабва и има признаци, че компаниите местят производство в други страни, в по-малко спорни страни. Както Goldman Sachs заяви в скорошен доклад: "Ако пълните 25-процентни мита се налагат върху целия внос от Китай, въздействието върху печалбата може да бъде значително, потенциално елиминирайки всякакъв ръст на печалбата през следващата година". И двете страни имат стимул да намерят споразумение, но това не означава, че ще го направят и междувременно пазарите ще станат неспокойни.

Политика и популизъм

FT нарече популизма истинското наследство от световната финансова криза. Много от последните проблеми са плод на строгите икономии и правителствата са наясно с проблема. Боб Джоли, ръководител на глобалната макро стратегия в Schroders, казва, че правителствата разхлабват портфейла в отговор на това: "Дали под формата на грандиозната фискална експанзия на Доналд Тръмп или бюджета за 2018 г. на правителството на Обединеното кралство, отбелязващ края на няколко години на строги икономии, правителствата предприемат стъпки, за да направят живота на своите избиратели по-лесен, почти навсякъде в световен мащаб. Дали това се дължи на увеличаване на популизма или подобряване на държавните финанси, фискалната политика света се подобрява. "Отново това може да се предотврати рецесия в краткосрочен план.

Американският долар

Силният щатски долар беше попътен вятър за много страни по света тази година, особено сред развиващите се пазари. Както JP Morgan казва: "Валутният курс на долара е от решаващо значение за оформянето на приходите от финансови активи за инвеститорите по целия свят. Той оказва голямо влияние върху инфлацията в САЩ и лихвените проценти, влияе силно върху световните цени на суровините и е ключов фактор за нехеджираната възвръщаемост на международните инвестиции. "

Малцина смятат, че успеха му от 2018 г. ще се повтори през 2019 г. JP Morgan добавя: "От сегашното надценено състояние на долара е разумно да се предположи, че валутата трябва да следва пътя, изложен от основните сили. Заедно тези сили - включително значителния дисбаланс на текущата сметка на САЩ, сближаването на глобалните лихвени проценти и темповете на икономически растеж и постепенното изоставяне на силната доларова политика на САЩ - са в основата на прогнозата за постепенно спада на валутния курс на щатския долар. Това ще бъде добра новина за развиващите се пазари.

Технологиите

През последните няколко месеца имаше лоши новини за големите технологии. Джон Бенет, директор на европейските акции на инвеститорите в Янус Хендерсън, казва, че "мечият пазар едва се е появил" за американските технологични акции. Той посочва, че секторите достигат върха си обикновено отбелязали 30% от S&P, точно където са технологичните компании днес. Разбира се, инвеститорите могат повече да мислят за технологичната си експозиция. Струва си да наблюдаваме и иновациите, идващи от нововъзникващите пазари, независимо дали става дума за чиста енергия или платежни системи, има някои глобални играчи, които се появяват.