2018 година се оказа доста противоречива за основните суровини на глобалния пазар, но една от тях неочаквано се превърна в най-добре представилата се през последните 12 месеца. И тя е... какаото.

Един поглед към отличниците на годината разкрива, че какаото е осигурило възвръщаемост от 28% през изминалата година, пише CNBC.

Докато фондовите пазари и останалите рискови активи преминаха през доста тежки няколко месеца на фона на опасенията за забавянето на световната икономика и търговския конфликт между САЩ и Китай, цените на суровината записаха значително покачване заради ограничените доставки в резултат на по-сухото време.

"Събирането на реколтата в Западна Африка продължава. Времето е горещо и сухо. Основните очаквания за добива в Кот д'Ивоар и Гана са ограничени, като в първата от тях прогнозите са за такъв от 1,985 милиона тона при предходни очаквания за такъв над 2 милиона тона", обяснява старши анализаторът от чикагската Price Futures Джак Сковил.

"Условията в Източна Африка и Азия са по-добри. Търсенето се очаква да нарасне", допълва той.

По-високите цени на какаото през миналата година оказаха натиск върху производителите на шоколадови изделия. Едни от лидерите на пазара - The Hershey и Tootsie Rroll Industries записаха загуби с около 6%, а Nestle завърши годината без особена промяна във финансовите резултати в сравнение с предходната.