Очакванията на германския бизнес се подобриха през октомври, покачвайки се от 10-годишно дъно. Анализаторите възприемат това като предпазлив знак, че най-голямата икономика в Европа може би е спряла пътя си надолу в началото на четвъртото тримесечие, пише Bloomberg.

Данните от института Ifo дават лъч надежда ден след като проучване показа, че производството в Германия все още стои на дъното, а заетостта в индустрията намалява с най-бърз темп от почти 10 години.

Прогнозите за германската икономика са за техническа рецесия през третото тримесечие, макар икономистите да виждат завръщане към растежа в края на годината.

Ifo посочва, че индикаторът за бизнес климата остава непроменен през октомври, но очакванията се покачиха до тримесечен връх. В отговор, еврото се покачи с 0,2 процента до $1,1121.

Докладът дава надежда за ориентираната към износ икономика, която понася удари от няколко фронта - от световното забавяне до проблеми в ключовата автомобилна индустрия.

Проблемите на страната натежават и над еврозоната, където Европейската централна банка увеличи монетарните стимули миналия месец, намалявайки основната лихва и започвайки отново покупката на облигации.

Макар спадът да увеличи призивите към правителството в Берлин за фискални стимули, скорошни мерки остават малко вероятни.

Лошите новини за най-голямата европейска икономика не спират

Лошите новини за най-голямата европейска икономика не спират

Еврозоната остава на ръба на свиването