Италианците имат основателно притеснение, че скоро ще могат да видят любимата си паста през крив макарон - тя става все по-скъпа. Проблемът е толкова голям, че правителството в Рим започна разследване на скока на цените и ще участва в преговори с производителите, съобщава CNN.

Контекст: Това си е проблем с национална значимост - средно италианците изяждат по 23 килограма паста на година. Освен това тя е знаков хранителен продукт с огромна роля за популярността на местната кухня по целия свят.

Какви са цените на основни хранителни стоки в магазините в Италия, Германия и Испания

Какви са цените на основни хранителни стоки в магазините в Италия, Германия и Испания

Оказва се, че цените в Русия са сходни, с изключение на месото

Детайли: Според икономическия министър Адолфо Урсо пастата поскъпва двойно по-бързо от останалите хранителни продукти - с цели 17,5% за година по данни от март.

Това изглежда нелогично при положение, че основната суровина - пшеницата, поевтинява по световните пазари и то не от вчера.

Затова и министърът изрази мнение, че бизнесът се опитва да "надуе" своите печалби, като се оправдава с войната в Украйна, макар ефектите от нея върху хранителния сектор вече далеч да не са като тези от преди година.

Прогнозите за недостиг на пшеница след като Русия нахлу в Украйна така и не се случиха. Защо?

Прогнозите за недостиг на пшеница след като Русия нахлу в Украйна така и не се случиха. Защо?

Реколтата на Украйна беше 20 милиона тона пшеница миналата година, което е с около 25% под средното ниво

Още нещо: Най-голямата фермерска асоциация в Италия отбелязва, че високите цени в магазина не са довели до високи приходи за агросектора, който в момента също има затруднения заради високи разходи. Напротив - цената за килограм пшеница от използвания за паста сорт е едва около 36 евроцента за килограм. 1 кг спагети, пенне или ригатони Barilla обаче за година поскъпнаха от 1,70 евро до 2,13 евро, отбелязва местна потребителска организация.

По рецепта пастата се прави само от брашно и вода, което прави трудно обясним скока, отбелязват зърнопроизводителите.

Освен всичко друго, в някои региони поскъпването е даже по-високо - в Сиена пастата е скочила с над 58% за година.

С каква надценка големите супермаркети и малките магазини ни продават основни храни?

С каква надценка големите супермаркети и малките магазини ни продават основни храни?

Ето къде в търговската мрежа надценката на яйцата достига 32%

От друга страна: Говорителят на организацията на производителите на храни Unione Italiana Food обясни пред CNN, че цената на пастата се влияе силно от тези на електричеството, опаковките и логистиката - а те всички поскъпнали.

От екипа на министър Урсо заявиха, че много производители "вече са гарантирали, че поскъпването на пастата е било само временно явление", което се дължи на използването на суровини, закупени на по-високи цени.

Твърди се и че през следващите седмици потребителите ще усетят поевтиняване. Предстои да видим дали това ще се случи.