Паундът достигна 2-седмичен връх в четвъртък, подкрепен от очакванията, че партията на премиера на Великобритания Тереза Мей ще спечели мнозинство в парламента, предава Reuters.

Пикът, достигнат вчера, бе 1.2970 долара за паунд, най-високото ниво от 25 май насам. Малко по-късно той падна до нивата от 1.2956, където се задържа.

Последните социологически изследвания за вота, който започна в 9 часа българско време днес, бе, че консерваторите ще успеят да спечелят мнозинство и даже ще увеличат броя на депутатите си, което означава, че предсрочните избори може и да се отплатят на Мей.

Ако консерваторите днес успеят да спечелят над 50 места повече от основните си конкуренти лейбъристите, паундът най-вероятно ще тръгне нагоре, смятат анализатори.

По-висок процент участие на младите хора обаче може да обърка плановете на инвеститорите.

Еврото се задържа на стабилни нива. Очаква се днес Европейската централна банка да не промени политиката си на стимули заради недостатъчния растеж на инфлацията. В дългосрочен план обаче валутата ще тръгне нагоре, смятат анализатори, цитирани от Reuters.

Инвеститорите днес следят и показанията, които уволненият директор на ФБР Джеймс Коми ще даде пред Сената.