Португалия е най-големият производител на велосипеди в Европейския съюз. През 2020 година над 2,6 милиона велосипеда са произведени само в Португалия, според официалните данни на статистиката на ЕС или повече от една пета от общо произведените велосипеди в региона. Италия е на второ място с 2,1 милиона, а Германия е на трето място с 1,3 милиона.

Директорът на един от най-големите европейски производители на колела за велосипеди - португалска фирма Rodi Руи Мендес казва, че когато настъпва пандемията, бизнесът натиска спирачка, пише BBC.

"В началото на пандемията много клиенти започнаха да отлагат поръчки, страхувайки се какво може да се случи", обяснява той и казва, че са спрели производството.

След месец обаче нещата се променят значително и то към по-добро. Милиони хора в цяла Европа започнаха да се обръщат към по-зелен транспорт и предпочитат колоездене по време на пандемията.

"Поръчките се удвоиха, пазарът просто разцъфтя. Служителите осъзнаха, че пандемията няма да застраши работните им места."

Компанията за производство на велосипеди Miranda - произвежда компоненти за велосипеди, включително електрически, също има много работа по време на пандемията.

Според собственика на компанията Португалия е в добра позиция и заради продължаващите мита върху вноса на китайски велосипеди в Европейския съюз.

България е сред топ производителите на велосипеди в ЕС

България е сред топ производителите на велосипеди в ЕС

Почти 1 милион велосипеди са изнесли страните от ЕС през 2019 г.

Допълнителните такси или мита могат да стигнат до 48,5% за стандартните велосипеди и до 79,3% за електрическите.

Португалия не е известна с големи марки в индустрията, а по-скоро произвежда основно за чуждестранни компании. Един от най-големите му производители - RTE прави велосипеди за френския гигант Decathlon. Компанията FJ Bikes Europe пък е собственост на тайванската Fritz Jou Manufacturing.

Най-съсредоточено е производството около град Агуеда. Около града има повече от 60 фабрики и почти 8 000 заети в сектора.Освен компании, които произвеждат велосипеди, има и такива, които произвеждат части или аксесоари за велосипеди.

Собственикът на Miranda заявява, че тази година ще отчете приходи от 27 милиона евро, което е "най-добрият резултат от основаването на компанията" през 1940 година.

Собственикът на най-стария магазин за велосипеди в Лисабон - Armazéns AirafА, основан през 1951 г. - Фернандо Чикарини, заявява, че продажбите му са се увеличили с 40% от началото на пандемията.

Лидер-96 прави нов завод за електрически велосипеди край Пловдив за 4 милиона лева

Пловдивска компания влага 4 милиона лева в нов завод за електрически велосипеди

Над 95% от продукцията на компанията, която е сред лидерите в Европа, е за износ