Пазарите на зърно днес са стабилизираха след първоначалните притеснения за следващите ходове на Русия. Корабите продължават да се движат през коридора за безопасно преминаване, въпреки многократните предупреждения от Москва.

Още три кораба със зърно са напуснали Украйна във вторник, съобщи ООН, а 12-те кораба, които тръгнаха вчера, са излезли безопасно от коридора. Фючърсите на пшеницата паднаха с 0,9% в Чикаго, след като се повишиха с 6,4% в понеделник, а при царевицата имаше лека промяна, пише Bloomberg.

ООН и Турция се опитват да запазят споразумението, за да осигурят потока на украинския износ, но Русия отговори предупреди, че не може да гарантира безопасността на плавателните съдове в коридора. Министерството на отбраната на страната заяви, че продължаващото движение на кораби от Украйна е "неприемливо".

Заплахите на Русия увеличават рисковете за преминаващи през коридора кораби, които вероятно ще се сблъскат с по-високи разходи за доставка и застраховка.

Ходът на Русия "ще намали значително износа през ноември", защото на пазара на зърно не се бърза с резервирането на нови кораби за товар, смятат анализаторите на UkrAgroConsult в бележка.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш води "интензивни" разговори за ситуацията, според изявление на говорителят на организацията Стефан Дюжарик. Турският министър на отбраната Хулуси Акар е разговарял с украинските министри на отбраната и инфраструктурата. Акар призовава черноморският "зърнен" коридор трябва да бъде отделен от обстоятелствата на конфликта.