Котировките на петрола слабо растат в четвъртък след техния спад в сряда заради сигналите за отслабване на глобалния икономически растеж. По данни на IHS Markit производствената активност в САЩ се понижава до минимално от 2009 година равнище, а в Германия е най-ниска за последните седем години.

Септемврийските фючърси за сорта Brent се търгуват на лондонската борса днес сутринта по 63,32 за барел, което е с $0,14 над нивото от края на вчерашната сесия. В сряда цената на тези контракти спадна с $0,65 (1,02%), до $63,18 за барел.

Американския еталон WTI с доставка септември поскъпва в същото време на нюйоркската стокова борса със $0,17, до $56,05 за барел. В хода на търговията вчера неговата цена се понижи с $0,89 (1,57%), до $55,88 за барел.

Обикновено динамиката на петролния пазар се определя от фактори влияещи върху потенциалните доставки, но в последните два месеца движеща сила за цените е оценката за потенциалното търсене на суровината, отбелязват анализатори, цитирани от Bloomberg. Спроед тя срив в петролните цените малко вероятен, защото страните участнички в пакта ОПЕК+ стриктно спазват ангажиментите си за ограничаване на добива, а централните банки на водещите държави се готвят за ново увеличаване на паричните стимули.

Трейдъри спокойно приеха данните на енергийното министерство за сериозен спад на запасите от суровината за шеста поредна седмица, а така също и рязкото намаляване на добива в САЩ. Свиването на производството пазарът отдаде на последствията от урагана "Бари".

Стоковите запаси от петрол в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 10,84 млн. барела. Добивът е намалял със 700 хил. барела - до 11,3 млн. барела в денонощие.