Цените на петрола от еталонните световни марки в началото на търговията в понеделник се повишават. Ръстът се поддържа от очакванията, че Иран ще намали доставките за износ, докато световното търсене на суровината продължава уверено да се увеличава.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поскъпват с 44 цента - до $77,27 за барел.

Американският еталон WTI с доставка октомври на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгува по $68,16 за барел, увеличавайки цената си с 41 цента.

В петък фючърсните котировки за Brent се покачиха с $0,33, до $76,83 за барел, а за WTI спаднаха с 2 цента - до $67,75 за барел.

През изминалата седмица като цяло петролът поевтиня за първи път от три седмици - на WTI с 2,9%, а Brent - с 1%.

Но съществено понижение на цените спрямо пиковите им стойности от началото на годината не се наблюдава, въпреки че началото на есента обичайно не се характеризира с ценово рали.

Както съобщи компанията за услуги в петролния сектор - Baker Hughes, броят на действащите сондажни съоръжения в САЩ през миналата седмица се е намалил с 2 - до 860.

През тази седмица ще бъдат публикувани наведнъж три важни обзора за петролния пазар: във вторник прогнозата на Управлението за енергийна информация на САЩ, в сряда докладът на ОПЕК, а в четвъртък докладът на Международната агенция по енергетика.