Цените на петрола се повишават в петък сутринта поради оптимизма за търсенето. Подобряват се перспективите благодарение на сигналите за увеличено потребление на енергийни ресурси в Китай и данните за по-слабо от очакваното забавяне на растежа на БВП на САЩ.

Trafigura Group, един от най-големите търговци на суровини в света, вижда "голям ръст" за пазара на петрол, като отбелязва освобождаването на задържаното търсене след премахването на ковид ограниченията в Китай.

Към 9:15 часа българско време цената на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 87,70 долара за барел, което е с 0,23 долара повече от края на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с $1,35 (1,6%) до $87,47 за барел.

Мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент поскъпват с $0,23, до $81,24 за барел. До края на вчерашната търговия стойността на тези контракти се увеличи с $0,86 (1,1%) до $81,01 за барел.

Данните, публикувани в четвъртък, показват, че икономиката на САЩ остава гъвкава въпреки значителното затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв.

По предварителни данни на Министерството на търговията БВП през четвъртото тримесечие се е увеличил с 2,9% на годишна база след повишение с 3,2% през предходното тримесечие. Консенсусната прогноза на анализаторите, цитирана от Trading Economics, предполагаше отслабване на икономическия растеж до 2,6%.

По-значително забавяне на растежа в САЩ обаче може да дойде по-рано, отколкото очакват инвеститорите, предупреждава Крис Гризанти, ръководител на стратегията за акции в MAI Capital Management.

"Ключовите теми за петролния пазар тази година ще бъдат ситуацията в Китай и спадът на доставките от Русия, заедно с очакванията за глобален икономически спад. Според нашите прогнози средната цена за Брент през първото тримесечие ще бъде около 85 долара за барел", каза Шон Лим, анализатор в RHB Investment Bank Bhd, цитиран от Bloomberg..

Ден преди това агенцията съобщи, позовавайки се на източници, че властите в ЕС обмислят възможността за въвеждане на таван на цените на дизеловото гориво, доставяно от Русия, от 100 долара за барел.