Всички водещи сортове петрол са на зелено по време на втората търговска сесия за седмицата. При бенчмарковите американски лек и брент покачването е от съответно 1,35% до 32,25 долара за барел и 0,98% до 35,15 долара за барел. Природният газ засега е с изключително лек спад от 0,06% до 1,782 долара.

Още вчера петролът постигна двумесечен връх на цената, след като пазарите видяха признаци на леко нарастване на търсенето, причинено от разхлабването на мерките срещу коронавируса, посочва Ник Кънингам за Oilprice. Докато през април почти 4 млрд. души са били засегнати от правителствените политики срещу заболяването, днес 3,7 млрд. са в зони, в които те вече не важат със същата сила.

Положителен сигнал е, че Китай, който е най-големият вносител на суровината, увеличи търсенето си до стойности, близки с тези от преди пандемията, като то вече е почти 13 млн. барела дневно, въпреки че части от страната бяха затворени заради втора вълна от коронавирус.

Пред възстановяването на петролния пазар има две основни несигурности

Пред възстановяването на петролния пазар има две основни несигурности

Втора вълна на Covid-19 е основен рисков фактор за търсенето, предупреждава МАЕ

Покачването на търсенето съвпада с драстично понижение на добива, което само от ОПЕК+ възлиза на -9,7 млн. барела дневно в сравнение с предишните му нива. Ниските цени на петрола също принудиха производителите в САЩ да понижат добива, който през следващия месец може да се свие с 2 млн. барела спрямо предишните си нива, а в Канада - с 1 млн. барела дневно.

Но не всички виждат задържане на поскъпването на суровините. Според Rystad Energy инвенториите, въпреки свиването си от почти 50% спрямо пика през април, все още са твърде високи. "А въпреки цялата еуфория, ние вярваме, че все още е препоръчително да се подхожда с внимание - според нас ще минат поне няколко години, преди търсенето да се върне на предкризисното равнище", посочват и от Commerzbank.

Тяхната прогноза съвпада с тази на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, който също посочи, че ще минат години, преди възстановяването да започне да се усеща. Това означава, че оптимизмът на инвеститорите, който доведе до ценовото покачване, засега може да е предварителен.

Възстановяването на глобалното търсене на петрол може да отнеме години

Възстановяването на глобалното търсене на петрол може да отнеме години

Темпът ще зависи най-вече от глобалния икономически растеж и опасността от втора вълна на вируса

Подобна прогноза се потвърждава и от разбивката на търсенето на петролни продукти. Докато търсенето на бензин и дизел тепърва се възстановява, керосинът изостава далеч назад, тъй като авиокомпаниите все още не са се върнали в небето. Засега не е ясно точно кога това ще се случи и по какъв начин, тъй като мерките за социална дистанция може да ги засегнат тежко, което неминуемо ще се отрази на пътниците, защото именно те плащат крайната цена.