Котировките на петрола от световните еталонни марки леко се покачват в понеделник след резкия спад миналата седмица.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,12 долара до 39,95 долара за барел. Тези контракти поевтиняха с $0,23 (0,6%) в петък.

В същото време октомврийските фючърси за американския WTI нарастват в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,18 долара, до 37,51 долара за барел. По време на предходната сесия, те поскъпнаха с $ 0,03.

Миналата седмица Brent поевтиня с 6,6%, а WTI - 6,1%. Цените и на двата сорта спадат в продължение на две седмици подред поради опасения от продължаващо слабо търсене и на фона на данни за нарастващите запаси в САЩ.

През уикенда някои от производителите на петрол, опериращи в Мексиканския залив, преустановиха дейността си отново в очакване на нов ураган, който може да доведе до временно намаляване на доставките от региона, твърдят експерти от AxiCorp.

Либия планира да възстанови производството на петрол, което ще осигури притока на суровини на пазара, при запазващо се същевременно ниско търсене. По-рано бе съобщено, че главнокомандващият Либийската национална армия (LNA) Халифа Хафтар лично обеща да "отвори отново" енергийния сектор на Либия, пише Dow Jones.

Британската петролна компания BP вярва, че търсенето на петрол може никога да не се върне до нивата, които са били преди пандемията от коронавирус. Най-оптимистичният сценарий, очертан в доклада на BP, предполага, че глобалното търсене на петрол ще бъде не повече от "равномерно" през следващите две десетилетия, тъй като глобалният енергиен сектор се отдалечава от изкопаемите горива.

Фокусът на петролния пазар все още е в преговорите в рамките на пакта ОПЕК +. Заседание на Комитета за технически мониторинг на ОПЕК + (JTC) е насрочено за сряда, а заседанието на Комитета за наблюдение на министрите на ОПЕК + (JMMC) е предвидено за четвъртък.

Отделни страни от ОПЕК + все още не изпълняват напълно обещанието си за намаляване на производството и този въпрос вероятно ще бъде обсъден от Комитета за наблюдение тази седмица, пише Bloomberg.