Нови международни проучвания сочат, че строгите мерки за блокиране като тези в Китай, когато започна епидемията на новия коронавирус, са по-добри за икономиките, отколкото по-дългите и по-умерени затваряния като това САЩ и много европейски страни, пише CNN.

По-късите, но по-строги блокировки не засягат бизнеса толкова силно, съобщиха изследователи за списанието Nature Human Behavior. Фирмите могат да издържат на кратко, дори пълно блокиране, но с течение на времето изчерпват доставките и резервите си, което се случва при по-дългите ограничения.

И ако пандемията се върне, втори кръг на блокиране наистина ще навреди много на икономиките, констатира екипът, ръководен от икономиста Дабо Гуан от университета Tsinghua University в Китай.

"Въпреки че на този етап не е възможно да се предскаже истинската цена на блокирането, нашето изследване предполага, че по-късите и по-строги блокировки намаляват въздействието върху веригите за доставки, докато постепенното облекчаване на ограниченията в течение на една година може също да бъде по-малко разрушително от бързото вдигане на ограниченията, последвани от поредното блокиране", казва Гуан в изявление.

Как блокирането се отрази на най-големите европейски икономики?

Как блокирането се отрази на най-големите европейски икономики?

И какво да очакваме към края на 2020 година?

Екипът симулира три вида блокиране:

  • Строго блокиране, при което 80% от пътуванията и труда просто замръзват, подобно на това, което направи Китай;
  • По-умерено блокиране с 60% намаление на работата и пътуванията, подобно на това, което направиха САЩ;
  • По-леко блокиране с 40% редуциране на икономическата активност.

Постепенното облекчаване на ограниченията за една година би минимизирало щетите по световната верига на доставки според учените. Но ако вирусът нарасне отново през есента, налагайки втори кръг ограничения, разходите за икономиката ще се влошат с най-малко една трета.

"Нашият анализ количествено оценява глобалните икономически ползи от стабилните реакции на общественото здраве и предполага, че икономическите оправдания за повторното отваряне на бизнеса могат да предизвикат обратен ефект, ако се стигне до ново блокиране", коментира Стив Дейвис от Калифорнийския университет в Ирвин.

Как страните в Южна Америка се опитват да възстановят икономиките си?

Как страните в Южна Америка се опитват да възстановят икономиките си?

Огнищата на коронавируса в латинските държави продължават да нарастват

Ситуацията ще бъде още по-лоша, ако страните самостоятелно проведат втори кръг от затваряния и ограничения, вместо да координират действията си при евентуално второ глобално блокиране.

Координираното глобално блокиране би увеличило разходите с 33%. Но ако страните просто се опитват да се справят самостоятелно, разходите ще се увеличат с 57%, прогнозира още анализът.