Продажбите на автомобили в Европа са спаднали през януари заради забавяне на световната икономика, по-високите данъци на колите в някои страни от Европейския съюз и заради несигурността след Брекзит. Това показват данни на Европейската асоциация за автомобилна индустрия.

През първия месец от годината регистрациите на нови автомобили са намалели със 7,4% до 1,135 милиона автомобила в страните от Европейския съюз, Великобритания и Европейската асоциация за свободна търговия, показва статистиката.

Сривът на продажбите на коли в Китай спря ралито на паладия

Сривът на продажбите на коли в Китай спря ралито на метала, който поскъпна рекордно през 2019-а

Цената му може да падне до $1600, прогнозират експерти

Данните за България сочат почти незначително покачване на новите регистрации на леки коли през първия месец от годината. Повишението е с 0,1%. Търсенето на леки автомобили на четирите основни пазари в ЕС обаче, падна през януари. Франция отчете най-силния спад (13,4%), следван от Испания (7,6%), Германия (7,3%) и Италия (5,9%).

На фона тези данни, в някои страни като Литва например, покачването е значително - с 35% са се увеличили регистрациите на леки коли за периода. Покачване има и в Кипър (14%), в южната ни съседка Гърция (6,2%), в Унгария и Хърватия с по около 4%.

Десетте най-продавани употребявани коли в Германия за 2019-а

Десетте най-продавани употребявани коли в Германия за 2019-а

Най-евтината кола е Opel Corsa при средна цена €7620 евро

В Швеция по-високият данък върху автомобилите, който влезе в сила през 2020 г., намали продажбите с цели 18% през януари, което е най-големият спад сред страните от ЕС, след 109% скок през декември. И в Румъния спадът е значителен - над 10% за периода. 

Продажбите на Volkswagen са спаднали с 0,4% през януари, докато Renault и PSA Group отчитат спад съответно с 16,3% и 12,9%. BMW беше сред малкото автомобилни производители, отчитащи увеличение на продажбите на европейския пазар миналия месец, покачвайки ги с 5,2%, докато търсенето на Daimler падна с 10,4%.