Износът на американски втечнен природен газ чупи рекорди. Това обаче няма да продължи дълго, съобщава РИА Новости, твърдейки, че тревогите на Вашингтон са все по-големи. Според руски експерти след пускането на Северен поток 2 в Европа ще се излее евтино руско гориво и това е неизбежно, независимо от политическото говорене.

Катар няма да предаде Азия

През март тази година Америка доставя по 10,5 милиарда кубически фута втечнен газ на ден извън граница, съобщи Администрацията за енергийна информация към Министерството на енергетиката на САЩ. През април износът е в размер на 9,2%, което е абсолютният максимум от началото на пролетта.

През 2020 г., както и през януари тази година повечето от износа на втечнен природен газ от САЩ е отишъл в Азия. През февруари и март обаче Европа взе половината.

"Що се отнася до май, очакваме спад до 8,6 милиарда кубически фута на ден, а след това - покачване над 9 милиарда през летните месеци, за да отговорим на пиковото търсене в Европа и Азия", казват от ведомството.

Прогноза: Кога ще се изчерпят запасите от нефт и газ в Русия?

Прогноза: Кога ще се изчерпят запасите от нефт и газ в Русия?

Да се лети в Космоса вече е по-лесно, отколкото да се разработват нови находища

Международната енергийна агенция твърди, че до 2024 г. американците могат да станат лидери в този сегмент. САЩ изчислява, че комбинираното втечняване на природен газ в Америка, Австралия и Русия ще осигури 90% от глобалния износ на втечнен природен газ. Лидерството обаче е спорно.

Най-големият играч е Катар и той едва ли ще позволи на САЩ да завладеят азиатския пазар. През 2020 г. близкоизточната държава е изнесла 77,6 милиона тона LNG, което е 26,5% от общите доставки. А до 2024 г. годишното производство на малката монархия от бреговете на Персийския залив може да се удвои. През февруари Доха взе окончателното инвестиционно решение за развитие на източната част на Северното поле. Това е най-големият LNG проект до момента. Австралия следва Катар с 26%. Третото и четвъртото място са за САЩ (14,7%) и Русия (10%).

През 2019 г. Русия е изнесла повече втечнен природен газ в Европа и Азия, отколкото САЩ

През следващите години се очаква конкуренцията да се засили и Москва има всички шансове да излезе победител. Всичко зависи от огромните арктически резервати.

САЩ гони най-големия си добив на природен газ в историята

САЩ гони най-големия си добив на природен газ в историята

Той се очаква да се случи догодина

Арктика като приоритет

Системното развитие на петролните и газовите ресурси на Северния ледовит океан е приоритет за руските власти в продължение на 15 години.

През март кабинетът одобри и дългосрочна програма за развитие на производството на втечнен природен газ. Това е насочено към разнообразяване на източниците, предимно активното използване на арктическия шелф и Далечния изток. Планира се производственият капацитет на LNG да се утрои за десетилетие и половина.

Ако САЩ са се превърнали в един от най-големите износители поради добива на шистов газ, Арктика ще помогне на Русия, твърди американското издание OilPrice, специализирало се в анализи за пазара на нефт и газ. Резервите в региона са огромни - 35,7 милиарда кубически метра природен газ и над 2,3 милиарда тона нефт и кондензат.

Не само газ: Русия намери нов начин да печели пари от Европа

Не само газ: Русия намери нов начин да печели пари от Европа

Москва може да реализира до $100 милиарда годишно от износ на водород

Фокусът е върху проектите на Novatek: Yamal LNG и Arctic LNG-2. Вторият, на цена от 21 милиарда долара, ще бъде пуснат през 2023 г., за да достигне пълния си капацитет от почти 20 милиона тона годишно през 2026 г. Тази година в прокета ще бъдат инвестирани още 6 милиарда долара. Сред инвеститорите са френската компания Total, китайските петролни и газови корпорации CNPC и CNOOC, японският консорциум Mitsui & Co, както и JOGMEC.

Arctic LNG-2 предвижда изграждането на три линии за производство на втечнен природен газ с капацитет от 6,6 милиона тона годишно всяка и стабилен газов кондензат до 1,6 милиона тона годишно. Пускането на първата линия е планирано за 2023 г., втората и третата - за 2024 и 2026 г.

Както отбелязват от OilPrice, ако проектите бъдат успешно разработени, Novatek ще предлага на пазара около 100 милиона тона втечнен газ годишно. Компанията трябва да достигне такива обеми след 2030-а година. В същото време цената на добитите ресурси ще бъде много ниска.

Според ръководителя на Министерството на енергетиката Александър Новак, Русия ще може да произвежда над 68 милиона тона LNG годишно до 2025 г. и ще увеличи дела си на световния пазар до 25%.

Русия: Има само едно нещо, което може да спре „Северен поток 2“

Русия: Има само едно нещо, което може да спре „Северен поток 2“

И то е малко вероятно да се случи, смята експерт

Мощен удар?

Анализаторите на OilPrice вярват, че Русия подготвя мощен удар срещу американските позиции в Европа и е в състояние напълно да изтласка САЩ от Стария континент. Москва ще премине в офанзива на два фронта, защото за европейците е нужен не само руският газопровод, но и втечненият природен газ.

В дългосрочен план Русия е по-привлекателна за потребителите в Европейския съюз поради две причини: доставката е по-бърза, отколкото от Съединените американски щати и е по-евтина. Типичен пример е Литва, която се застъпва за енергийна независимост и въпреки това купува LNG от Руската федерация. Явно просто няма друг изход, категорични са руските ядрени експерти.

За американските доставчици Китай и Япония са приоритет, защото там цените са по-високи. В Европа не желаят да плащат толкова много, а продажбите към континента нарастват само по време на сезонното покачване на търсенето.

Обективни рискове

Съществуват обаче и рискове - като се има предвид излишъкът от LNG на световния пазар до поне 2025-а година, както и засилената конкуренция, високите цени са трудно постижими.

Arctic LNG-2 ще започне през 2023 г. и се очаква по същото време глобалното производство да нарасне до 650 милиарда кубически метра годишно (за сравнение през 2016 г. е 452). "Потребителите ще имат повече възможности да намалят цените", коментира Николай Неплюев, който е член на борда на директорите на предприятието Togliattiazot и експерт в химическата индустрия. Според него, Arctic LNG-2 би се възползвал от застраховка под формата на дългосрочни договори, които биха помогнали за продажбите на международния пазар.

Защо Русия ще запази водещи позиции в петролния сектор на фона на "зеления преход"?

Защо Русия ще запази водещи позиции в петролния сектор на фона на "зеления преход"?

Москва има големи надежди за развитието на Арктика по отношение на производството на енергия

Ако говорим за конкуренция в производството и износа, тогава естественият съперник на Русия са САЩ

Въпреки рекордите за износ през март обаче, Америка няма да може напълно да изтласка другите доставчици от пазара.

"Време е да признаем, че Русия ще се превърне в основен играч в бранша", се твърди в доклад на Оксфордския институт за енергийни изследвания.

В същото време експертите се чудят дали ще се окаже, че LNG от Русия ще се конкурира със собствения си газопровод.

"Кремъл предпочете практичен подход и даде приоритет на бързия растеж и развитие на сектора на LNG", предполагат авторите на доклада.

Газовете експерти стигат до заключението, че износът на руски LNG е доста разнообразен. По-голямата част от него се насочва към Азиатско-тихоокеанския регион, а значителна част към онези европейски държави, в които по правило тръбопроводният газ не достига. И како знаем, продажбите нарастват все повече с всяка изминала година.