Търговската камара на Сърбия (ТППС) ще предприеме спешни мерки за смекчаване на последиците от събитията в Украйна, свързани със събирането на вземания и транспорта, заявиха сръбските власти, цитирани от местните медии.

Транспортните компании са посъветвани да преценяват внимателно ситуацията при вземане на решение за нови доставки на стоки от пазарите на Русия, Беларус и Украйна, станая ясно след извънредно заседание на Управителния съвет на Търговско-промишлената палата на Сърбия (CCIS ).

Рисковете за бизнеса

Експертите от CCIS ще изготвят предложение за мерки в помощ на най-застрашените компании в страната. Президентът на Търговско-промишлената палата Марко Чадеж посочи, че организацията непрестанно комуникира с представителите на бизнеса и че се търсят решения на проблемите, пред които се сблъскват компаниите по отношение на плащанията.

Русия се опитва да се справи с тежките последствия от санкциите

Русия се опитва да се справи с тежките последствия от санкциите

От общо 665 млрд. долара валутен резерв тя може да използва само една трета от него

Той припомни, че CCIS е реагирала незабавно на кризата в Украйна и е сформирала във възможно най-кратък срок екипа за реагиране при кризи за наблюдение на ситуацията, както и спешен Call Center - единствената официална връзка за комуникация с бизнеса.

"Опитваме се по всякакъв начин да установим комуникация с търговските камари на Русия и Украйна, както и с тези на Германия, Австрия и Западните Балкани", подчерта Чадес.

Товарният транспорт и събирането на вземанията

Изпълнителният директор на Дружеството за автомобилен превоз на товари към Мирослав Николич предупреди, че ситуацията в сектора е много сложна и несигурна, когато става въпрос за превоз на товари до Украйна, Русия и Беларус.

"Има транзит през Полша, възможно е да се мине през Беларус до руския пазар, но задръстванията са големи, има големи закъснения по границите и ситуацията се променя с всеки час", посочи Николич.

Сръбските компании, които извършват дейност най-много на руския, украинския и беларуския пазар, споделят за тежката ситуация, пред която е изправен бизнеса, свързан с превоз на стоки, заради камионите, спрени по границите, начина на плащане през търговските банки и спада в цената на рублата.

"Нашата препоръка към компаниите е да бъдат много внимателни при изпращане на нови стоки на пазарите на Русия и Беларус, предвид затрудненията при транспортирането" съобщават от Търговско-промишлената палата.

Най-вероятно компаниите, чиято дейност е застрашена на пазарите на Русия, Беларус и Украйна, ще трябва да се преориентират към нови пазари, твърдят експерти.

Също така е важно да се реши проблемът със събирането на вземанията при санкциониранитебанки и финансови институции от Русия, които работят на сръбския пазар.

Централната банка на Украйна иска държавите от Г-7 да спрат доставките на пари в брой за Русия

Централната банка на Украйна иска държавите от Г-7 да спрат доставките на пари в брой за Русия

Няколко дни преди този призив НБУ помоли VISА и MasterCard да спрат обслужването на дебитни кредитни карти на руски банки