САЩ и Канада се разбраха за нова сделка, която да замести Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), пише CNBC, позовавайки се на високопоставен източник в администрацията на САЩ.

Новото споразумение ще се нарича USMCA - Споразумението между Съединените щати, Мексико и Канада, а текстът ще бъде оповестен в рамките на часове след подписването му. Планът е за лидерите на трите северноамерикански страни да го подпишат през ноември, след което ще бъде изпратено в Конгреса за одобрение.

Американските млекопроизводители ще получат по-голям достъп до пазара, а Канада се съгласи да ограничи износа на автомобилни части в Щатите.

Сделката ще "възстанови балансa в търговските отношения с Мексико и Канада", като подчерта нови правила за произхода на автомобилите и достъпа до пазара на млечния сектор в Канада.

САЩ и Мексико постигнаха сделка, която ще замени NAFTA

САЩ и Мексико постигнаха сделка, която ще замени NAFTA

Споразумението ще е валидно 16 години

Споразумението ще модернизира и досегашните правила на NAFTA, добавяйки разпоредби за дигиталната търговия и интелектуалната собственост. Според американския служител сделката е "едно от най-приложимите търговски споразумения, които някога сме имали".

"Това ще е нещо истинско, ще промени живота на хората и ще направи американската икономика по-силна и по-добра", каза той пред CNBC.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също е одобрил споразумението, а постигнатия консенсус с Канада запазва тристранния характер (американци и мексиканци вече се споразумяха) на наследника на NAFTA.

Главни действащи лица в преговорите са търговският представител на САЩ  и зетят на Тръмп Джаред Къшнър, които до последно са обсъждали детайлите с канадските си колеги - съветниците на Джъстин Трюдо Джералд Бътс и Кейти Телфорд, за да спазят крайния срок - 30 септември.

Мексико и Канада отхвърлиха идеите на Тръмп за NAFTA

Мексико и Канада отхвърлиха идеите на Тръмп за NAFTA

Двете държави смятат предложенията на Вашингтон за дискриминиращи

Амеиканци и канадци са водили телеконферентен разговор в продължение на 11 часа, за да уточнят и най-малките подробности. Лайтхайзър и Къшнър постоянно са информирали Тръмп за договореностите.

Новата сделка "ще даде на нашите работници, земеделски стопани, животновъди и бизнеси висококачествено търговско споразумение, което ще доведе до по-свободни пазари, по-справедлива търговия и стабилeн икономически растеж в нашия регион", заявиха в съвместно изявление Лайтхайзър и и министърът на външните работи на Канада Кристия Фрийланд, цитирани от New York Times.

Сделката спасява зона за свободна търговия за 1.2 трлн. долара, която щеше да се срине след почти четвърт век успешна работа. Тя е и голяма победа за Тръмп, който издигна предоговарянето на NAFTA като един от основните си приоритети.