Петролната сделка на годината - така онлайн изданието Quartz определя решението на американското правителство да освобождава петрол от своя стратегически резерв от месец март насам. Според изчисленията на медията това е довело до около 4 млрд. долара приходи от продадени 180 млн. барела, а към момента - когато трябва да започне ново запълване на резервите, цените на пазара са значително по-ниски, отколкото бяха в началото на пролетта.

Пикът през март беше на равнище от 124 долара за барел, а средно за целия период на продажби от резерва цената се движеше около 96 долара. В момента е 73. На 16 декември Министерството на енергетиката във Вашингтон обяви, че ще загуби нови 3 млн. барела суров петрол. Към момента все още има на разположение 382 млн.

Търговията с петрол на черния пазар процъфтява

Търговията с петрол на черния пазар процъфтява

Русия вероятно ще използва изпитани тактики за подобен вид търговия

Резултатът от интервенцията е видим на бензиноколонката. При върхова цена през юни от 4,80 долара за галон, в момента американците зареждат за 3,10 - по-ниска от средната цена през миналото десетилетие. От Quartz отбелязват, че ефектите излизат и извън границите на САЩ, като към момента намаляването на нефтения добив от страните от ОПЕК не е довело до сериозен скок на глобалните цени.

Американското правителство подготвя нови правила, с които ще купуват петролни фючърси от местните нефтени компании на ниво от около 70 долара. Целта - бизнесът да бъде уверен, че може да увеличава добива без страх, че другите държави нефтопроизводители ще сринат цената.

Подобен ход със сигурност няма да срещне одобрението на природозащитниците, защото вероятно ще доведе до по-голяма употреба на изкопаемите горива и по-голямо замърсяване, но привържениците на интервенцията отбелязват, че нещо трябва да задвижва производството на енергийната инфраструктура от ново поколение, на която разчитаме за декарбонизацията - а при нестабилни цени на енергийните ресурси се повишава рискът от вдигане на лихвите, рецесия и цялостно забавяне на развитието.

Възможно е ОПЕК+ да "нулира" ефекта от "тавана" на цените на руския петрол

Възможно е ОПЕК+ да "нулира" ефекта от "тавана" на цените на руския петрол

Ограничението всъщност е насочено към търговията на Русия с трети страни

Има и други фактори, които трябва да бъдат взети предвид. Китай най-накрая изоставя драконовските си мерки срещу COVID-19 и едно отваряне на икономиката на страната ще тласне цените нагоре. От друга страна, при рецесия догодина петролът може да поевтинее още повече и тогава "държавната" сделка определено няма да е изгодна извън това, че ще гарантира резервите на страната. "Ето затова някои хора са скептични по отношение на това държавни агенции да спекулират като трейдъри", завършва статията си Quartz.