Камарата на представителите на САЩ прие закон, с който китайските компании да бъдат отстранени от американските фондови борси, ако не спазват правилата за одит. Законът ще изисква компаниите да разкрият дали са собственост или контролирани от чуждестранно правителство, пише BBC.

Законът за отчетността на чуждестранните компании все още се нуждае от одобрението на американския президент. Този хoд съвпадна със засилването на натиска върху Китай през последните месеци от президентството на Тръмп.

Освен това американското правителство предприе мерки за забрана на вноса на памук от компания, с мотиви, че използва робски труд на задържани уйгурски мюсюлмани.

По-рано тази седмица Китай въведе закони за контрол на износа. Това беше разгледано като отговор на американския контрол за износа на микрочипове, на който разчитат много китайски технологични компании.

Търговската война между Китай и САЩ е на път да ескалира, заради ограничения в износа на азиатската страна

Търговската война между Китай и САЩ е на път да ескалира, заради ограничения в износа на азиатската страна

Търговското напрежение между двете най-големи икономики в света започна през 2018 г.

Токсично статукво

Законът няма да е ефективен в краткосрочен план, тъй като чуждестранните компании са забранени само ако не се съобразят с одитите три години подред.

Американската асоциация за ценни книжа приветства приемането на законопроекта, но призова правителството да действа по-бързо, като делистира несъответстващите компании до средата на следващата година.

Законодателството се прилага за публично регистрирани компании от всяка държава, но неговите спонсори са предназначени за него да се насочи към китайски компании.

"Американската политика позволява на Китай да пренебрегва правилата, които американските компании спазват, и това е опасно. Днес Камарата се присъедини към Сената в отхвърлянето на токсичното статукво ", каза републиканският сенатор Джон Кенеди, който е един от авторите на законопроекта.

Американско-китайската комисия за преглед на икономиката и сигурността - създадена от Конгреса за проследяване на евентуални заплахи за сигурността от Китай - заяви, че към октомври на борси в САЩ има 217 китайски компании.

Редица регистрирани в САЩ китайски фирми, включително Alibaba и оператора на KFC China Yum China наскоро извършиха вторични листинги в Хонконг.

Администрацията на Тръмп също забрани и вноса на памук от китайско държавно предприятие, според което използва принудителен труд на задържани уйгурски мюсюлмани в провинция Синдзян.

Корпусът за производство и строителство в Синдзян е квази военна организация, която според информации представлява почти една пета от БВП на Синдзян и е един от най-големите производители на памук в Китай.

На персонала на американската митническа и гранична служба е наредено да задържа пратки, съдържащи памук и памучни продукти с произход от организацията.

"Системната злоупотреба с робски труд в Китай в региона Синдзян трябва да обезпокои всеки американски бизнес и потребител", заяви изпълняващият длъжността комисар Марк Морган.

Пекин е изправен пред международно осъждане заради мрежата си от центрове за задържане в Синдзян, в които се намират предимно мюсюлмански малцинства.

Китай обаче отговори на критиките, заявявайки, че целта им е да се справят с бедността и религиозния екстремизъм.