Румъния е близо до края на дългия период на бърз икономически растеж, продължил през последните две десетилетия. Анализатори твърдят, че настоящата политика за стимулиране на икономиката с повишаване на заплатите в публичния сектор вече губи ефекта си.

Настоящият икономически цикъл, в който се намира северната ни съседка, започна през 2000 година. От тогава насам Румъния записа 17 поредни години на ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) и само две на спад - 2009 и 2010 година.

"Числата изглеждат почти невероятно. През 2000 година румънския БВП беше 40 милиарда евро или под 2000 евро на глава от населението, докато през 2017 година той достигна връх от 188 милиарда евро или 9600 евро на глава от населението", посочват в свой анализ от местното онлайн издание Business Review и допълват, че през тази се очаква икономиката на надхвърли 200 милиарда евро или 10 000 евро на глава от населението.

В сравнение със съседните държави страната се справя много добре през последните няколко десетилетия. През 2002 година БВП на глава от населението в Румъния е 2300 евро или подобно на нивото в Сърбия, при 7100 евро в Унгария и 2200 евро в България, според данни на Евростат.

През 2017 година този размер е 4,2 пъти по-голям до 9600 евро на човек. Увеличението в Унгария е със 79% до 12 700 евро. В България и Сърбия ръстът е от съответно 3,3 пъти и 2,4 пъти или до 7300 евро и 5600 евро.

Заплатите в Румъния и в България - кой кого изпреварва

Заплатите в Румъния и в България - кой кого изпреварва

И в двете страни възнагражденията в публичния сектор са по-големи от тези в частния

"По отношение на паритета на покупателната способност, който показва колко парични единици струва определено количество стоки и услуги в различни държави, Румъния е с ниво от 39% от средното за ЕС през 2006 година. През миналата година показателят достига 63% от средното за съюза. За същия период в Сърбия увеличението е от 32 на сто до 37 на сто, в България от 37 на сто до 49 на сто, а в Унгария - от 61 до 68 на сто", посочват от изданието.

Експерти посочват, че за десетилетие от присъединяването си към ЕС румънската икономика е нараснала с бързи темпове въпреки финансовата криза и е успяла да се превърне в една от най-големите в региона.

"През миналата година Румъния за първи път изпревари Гърция по размер на БВП от 70-те години насам и се превърна в най-голямата икономика на Балканите с изключение на Турция", казват от Business Review. Първата отчита БВП в размер на 187,9 милиарда евро за периода при 180,2 милиарда евро за втората.

Краят на златния период за румънската икономика

Въпреки че БВП все още е най-често използваният индикатор за размера на икономиката, много експерти смятат, че не само той трябва да се взема под внимание. Въпреки бързия си растеж, Букурещ е изправен пред редица проблеми за решаване.

"Румънската икономика е ориентирана към производството на стоки и услуги с ниска добавена стойност. Постигнахме напредък през последните десет години, но все още има огромни различия и страната не разполага с кохерентна стратегия за икономическо развитие", посочва главният икономист на Banca Comerciala Romana Хория Браун.

UniCredit: Румъния може да влезе в техническа рецесия в края на 2019-а

UniCredit: Румъния може да влезе в техническа рецесия в края на 2019-а

Основен риск за икономиката на страната е фискалната политика на Букурещ

Исторически малко страни извън Европа и Северна Америка са успели да станат развити и индустриализирани и повечето от тях са постигнали това през миналия век. Такъв е случаят с Япония, Южна Корея, Сингапур и наскоро с някои от богатите на петрол арабски страни.

В случая с Румъния проблемът е, че икономиката е частично индустриализирана през 20-ти век. Анализаторите смятат, че ако Букурещ иска да постигне целите си през 21-ви век, ще трябва да въведе доста промени.

Дежавю от годините на финансовата криза

През последните няколко години румънското правителство залагаше на стратегия за икономически растеж, стимулиран от увеличението на възнагражденията в публичния сектор и ръста на потреблението. Този модел обаче доведе до натрупването на голям дефицит. Според експерти стратегията вече не е ефективна.

Прогнозите за 2019 година са за забавяне на ръста на икономиката под 4%, но дори и това ниво зависи от състоянието на европейската и на глобалната икономика.

Румъния се готви да стане новият голям конкурент на Русия на енергийния пазар в ЕС

Румъния се готви да стане новият голям конкурент на Русия на енергийния пазар в ЕС

Но едно решение на Букурещ може да осуети тези амбиции на страната

В същото време правителството се нуждае от достатъчно пари, за да финансира стратегията си, а свободният финансов ресурс бързо намалява. Букурещ се забави с одобряването на бюджета за годината, а някои източници от властта дадоха сигнал, че ще има замразяване на пенсиите и заплатите в публичния сектор до септември 2019 година.

Според изчисленията на експерти публичните разходи за заплати и пенсии през тази година ще надхвърлят 60% от общите такива, което е доста над нивата в периода около финансовата криза.

Именно високите публични разходи за възнаграждения в публичния сектор и пенсиите през периода 2008 и 2009 година бяха една от основните причини за финансовите затруднения на Румъния, които в крайна сметка доведоха до отпускането на 20 милиарда евро помощен заем от Международния валутен фонд и Световната банка. Заради това и през 2010 година възнагражденията бяха намалени с 25%.