Ваксинирането срещу Covid-19 е личен избор. Това заявяват от Българската асоциация на заведенията у нас и Сдружението на заведенията в България в своя позиция до медиите.

Ние, като браншови асоциации в сферата на ресторантьорския и развлекателен бранш, имаме за цел единствено да предлагаме начини и варианти за подобряването на бизнес средата в сектора. Функциите, влиянието и възможностите ни не позволяват да се произнасяме по теми, които не са от нашия ресор на действия, посочват от двете организации.

Управителните съвети на СЗБ и БАЗ и председателите на сдруженията са убедени, че не трябва да се месят в решенията на когото и да било, дали да си постави ваксина, каква да бъде тя, кога и къде да бъде ваксиниран. Това е лично решение и въпрос на избор, допълват още те. 

Двете организации обаче са категорични, че биха съдействали на всеки свой служител и приятел, който желае да получи информация или помощ по тази тема.

Като сдружения не смятаме за редно да агитираме и да налагаме каквито и да било приоритети за служители, които са си поставили ваксини, нито пък да апелираме за обратното, за хора, които не са или не желаят да бъдат ваксинирани срещу Covid-19.

Председателят на Сдружението на заведенията у нас Емил Коларов заяви пред БНР, че заведенията имат нужда от глътка свеж въздух - да започнат да работят. Персоналът бил доста изнервен.

По думите му по данни от различни анкети около 30% от заведенията най-вероятно няма да отворят на 1 март.

"При всички случаи не сме спокойни. Няколко пъти вече същият министър ни обещаваше, че ще отворим и пак не отворихме. Сценарият дано не се повтори от миналия месец", подчерта Коларов.

Той изрази надежда на срещата на туристическия бранш със здравния министър днес да получат повече информация.

Отварянето от днес за утре е трудно, затова искаме предвидимост, подчерта Коларов. "На нас ни трябва поне седмица, за да можем нормално да подготвим обектите си."

Според Коларов логично и нормално е заведенията да заработят при условията, при които са работили при затварянето им и които по думите му са близки до валидните за ресторантите в хотелите.

Дори дневните заведения да отворят на 1 март, нощните със сигурност ще отворят най-рано две седмици след тях, допълни Емил Коларов.

За нас е много важно да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, посочи той и припомни, че някои от обектите миналата година не са работили 5-6 месеца.

Емил Коларов акцентира върху предложението да се създадат регионални антикризисни икономически щабове с представители на засегнатите браншове.

Ваксинирането е право на личен избор на всеки човек, категоричен е Коларов по повод появилите се информации, че работодатели в бранша могат да поставят условие за ваксинация на заетите в него. Няма логика в това някои хора да имат повече права от други или да бъдат дискриминирани заради това, че не са ваксинирани, изтъкна той и съобщи, че предстои оповестяването на специална декларация по темата.