България ще разполага с 40 000 работници по-малко на година. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) - Васил Велев. Повод за изказването му са все по-сериозните опасения, че може да изчезнат работни места при закриването на въглищните индустрии, ако се осъществи планът за замяна на въглищните индустрии с фотоволтаици.

"Предстои да излизат в пенсия по-многобройни кохорти от хора, а на пазара на труда влизат такива, които са двойно по-малки по численост. Ние ще продължим да губим през следващите години по 40 000 души на пазара на труда. Няма проблем за хората, хората няма да стигнат", коментира Велев.

Според него бизнес средата в страната се е влошила допълнително. Поради тази причина от АИКБ настояват за свикване на Националния икономически съвет.

"За август, на пазара на електроенергия за ден напред, България е с втората най-скъпа цена. За септември е обратното - ние сме с втората най-ниска цена след Полша", поясни Велев.

Той допълни, че представителите на индустриалния капитал у нас искат равни условия с останалите бизнеси в Европа.

"Такива равни условия не получаваме. Над определен праг, в Европа се компенсират бизнесите, а при нас е обратното - цената на дребно за бита е по-ниска, отколкото е цената на едро за индустрията. Средно това съотношение в Европа е обратното", подчерта Васил Велев.