Икономическата несигурност в Китай взе нова и неочаквана жертва - сватбената индустрия. Дейностите около сключването на брак в страната са традиционно изключително печеливши, но сега има проблем: все по-малко двойки се решават на важната житейска стъпка, пише "Ройтерс" в свой материал.

Контекст: В Китай сватбата е сложен ритуал, съпътстван със сериозни разходи за бижута, украса, наем на зали и ресторанти и т.н.

Според оценка на Daxue Consulting от преди коронавируса говорим за индустрия за 487 млрд. долара.

Китай вече не е търговски партньор №1 на САЩ: Мексико  излиза на хоризонта

Китай вече не е търговски партньор №1 на САЩ: друга държава излиза на хоризонта

Страната не е имала по-голяма привлекателност за инвеститорите, колкото в този момент

Детайли: Пандемията очаквано удари по бранша, но даже сега - след края на ограничителните мерки, положението му не е никак добро. Отслабената китайска икономика подронва потреблението и все повече хора започват да гледат на сватбата като на излишно харчене на пари.

През миналата година заветното "Да" са си казали с 800 000 двойки по-малко в сравнение с 2021 г. - това е най-малкият брой сватби в Китай от началото на този вид статистика през 1986 г.

Още нещо: Когато хората в Китай се женят по-рядко, те имат и по-малко деца. Причината е, че на много места се гледа с лошо око на извънбрачните раждания. Има немалко градове, в които самотните майки не получават никаква социална помощ.

По-малките сватби в Индия удрят по търсенето на злато

По-малките сватби в Индия удрят по търсенето на злато

Новозаразените достигнаха 200 хил. за ден, което предизвиква нови ограничения

Това е проблем, защото раждаемостта се срина рекордно през миналата година и Китай не само започна да намалява за първи път от 60 години, но и се оказа сред най-бързо застаряващите държави в света.

От друга страна: Кризата засяга най-вече хората с малки доходи и средната класа. Най-богатите китайци не усещат толкова силно икономическите проблеми и при тях сватбената треска не стихва.