Цените на газа в Европа паднаха до най-ниското си ниво от началото на войната в Украйна, след като руският президент Владимир Путин не даде индикации за потенциално спиране на газовите потоци за Европа. Вчера цената на газовите фючърси, търгувани в Нидерландия, поевтиняха със 17% до 87,19 евро на мегаватчас, най-ниското ниво от 23 февруари, точно преди Русия да нахлуе в Украйна, пише Bloomberg.

Поръчките за доставки на газ през Украйна са нараснали вчера, след като по-рано тази седмица отбелязаха спад. Пазарът обаче остава съсредоточен върху доставките от Русия, която е най-големият газов доставчик на ЕС. Наскоро Москва заплаши да спре доставките за купувачи, които не се съобразяват с изискването за газа да са плаща в рубли.

Унгария ще плаща за руския газ в рубли

Унгария ще плаща за руския газ в рубли

Плащането в евро ще се конвертира чрез "Газпромбанк"

Европейската комисия счита изискването за преминаване към този вид плащане (в рубли) за нарушение на санкциите на ЕС, наложени заради конфликта в Украйна. ЕК представи анализа си на указа, като заяви, че той ще предаде контрола върху трансакциите на Русия, според източници. Указът предвижда европейските купувачи да имат две сметки - една в чуждестранна валута и една в рубли. Клиентите плащат в чуждестранната валута, а Газпромбанк превежда плащането в рубли на Газпром.

Междувременно Путин коментира, че а Европа "просто не съществува" разумен заместител за доставките на газ. "Няма резервни обеми на световния пазар. Доставки от други страни като САЩ, ще струват на потребителите в пъти по-скъпо", заяви руският президент.

Плащанията за априлските доставки, които трябва да отговарят на новите изискванията, ще бъдат дължими през май месец по думите на руския вицепремиер Александър Новак.

Някои купувачи може да заявят, че новата процедура "надхвърля договорните им задължения и да откажат да я спазват, докато или ако договорите им не бъдат променени", смятат експерти.

Все пак ако договорите не се променят до следващата дата за плащане, ще има реален риск доставките да бъдат прекъснати.