Фючърсите на урана на международните пазари надхвърлиха 50 евро за паунд, достигайки най-високото си ниво от ноември 2022 г., съобщи Trading Economics. По данни на портала, поскъпването е свързано с опасения за недостиг на световните запаси от уран, на фона на очаквания ръст на търсенето.

Руският уран представлява 38% от световните запаси. Делът на Русия на световния пазар при доставките на услуги за обогатяване на уран (най-капиталоемката област) е 34%.

През 2021 г. Русия е изнесла около 5 хил. тона уран за страните от ЕС и САЩ, което е 70% от общия добив в Русия и Казахстан. По данни на Bloomberg, през 2022 г. Русия е увеличила износа на ядрено гориво и технологии с 20%. Например "Росатом" осигурява една пета от обогатения уран, необходим за работата на 92 американски ядрени реактора, пише "Комерсант".

Доставките на руско ядрено гориво скочиха през 2022-а, САЩ са сред големите купувачи

Доставките на руско ядрено гориво скочиха през 2022-а, САЩ са сред големите купувачи

България също е купила ядрено гориво от "Росатом"

Доставките на руски уран за световния пазар напоследък бяха намалени във връзка със санкциите спрямо Русия. А поради волатилността на цените на газа, производството на електроенергия с ядрено гориво отново се превръща в основен елемент на енергетиката.

В тази връзка, Япония, Франция, Южна Корея, Индия, Великобритания, САЩ и Германия обявиха допълнителни стимули в областта на ядрената енергетика. Японските власти поръчаха изграждането на нови електроцентрали и одобриха рестартирането на 17 спрени атомни реактора.

Въпреки посоченото, сега цените на урана все още са на половината от историческите рекорди през 2011 година.