В един от най-населените градове в Китай Шанхай не беше продаден нито един автомобил миналия месец, а причината е строги мерки за контрол на пандемията.

Най-големият район в Китай, където живеят над 25 милиона жители, е под стриктен локдаун почти два месеца. Властите наредиха на хората да останат вкъщи и затвориха много бизнеси на фона на огнището от зараза в града. Над 30 града в Китай са под пълно или частично блокиране, което засяга до 187 милиона души в цялата страна, според изчисления на CNN.

Разбира се ограниченията оказаха много сериозно въздействие върху автомобилния пазар в града - почти всички дилъри бяха затворени и изобщо не бяха регистрирани продажби, според изявление от тази седмица на Шанхайската асоциация за продажби на автомобили.

Локдаун в Шанхай: Стратегията за нулев Covid разклати втората по големина икономика в света

Локдаун в Шанхай: Стратегията за нулев Covid разклати втората по големина икономика в света

Краткосрочните прекъсвания на веригата за доставки ще окажат въздействие върху китайската икономика като цяло

Продажбите на автомобили в Китай спаднаха с 46% през април до 1,2 милиона превозни средства в сравнение с март. Това са най-слабите продажби през април от десетилетие, съобщи миналата седмица Китайската асоциация на автомобилните производители.

Шанхай е изключително важен за китайската автомобилна индустрия. Градът се нарежда на първо място в общите продажби на автомобили - около 736 700 нови превозни средства са продадени в Шанхай миналата година - повече от който и да било друг град.

Той е и основен производствен и там се намират производители на автомобили като Tesla, Volkswagen, както и на основните доставчици на части Bosch и ZF Group.

Локдауните в Шанхай и други градове доведоха до прекъсвания на веригата за доставки и засегнаха потребителските разходи във втората по големина икономика в света. Продажбите на Tesla в Китай се сринаха с 98% през април на месечна база според данни на Китайската асоциация за леки автомобили. Производството на компанията във фабриката в Шанхай също спадна с 81%.

Toyota е спряла дейността на 14 производствени линии в осем завода в Япония, заради недостиг на части заради блокирането в Шанхай.

Nissan Motor също отчете спад от 46% в продажбите в Китай спрямо миналата година.