На фона на пандемията, източноевропейски работници отиват във Великобритания с чартърни полети, за да берат плодове и зеленчуци.

Air Charter Service съобщи пред BBC, че първият полет ще бъде в четвъртък в Станстед, превозващ 150 румънски работници в селското стопанство. Това ще е е първият от шестте полета, които ще се извършат между средата на април и края на юни.

Правителственият департамент Defra заяви, че насърчава хората в Обединеното кралство "да помогнат за прибирането на реколтата".

Наскоро британски фермери предупредиха, че културите могат да изгният на полето поради недостиг на сезонни работници от Източна Европа. Ограниченията за пътуване, поради блокирането означава, че повечето работници остават в родината си.

Няколко производители в Обединеното кралство призоваха местните работници да се присъединят към брането на реколтата, за да предотвратят загубата на милиони тонове плодове и зеленчуци. Въпреки това остава опасението, че те няма да могат да запълнят квотата от служители.

Един от най-големите производители на прясна храна във Великобритания, G's Fresh, потвърди, че наема два от шестте полета, превозващи работници от Източна Европа от Румъния.

Дерек Уилкинсън, управляващ директор на подразделението Sand's Farms на G's Fresh, заяви, че 150-те работници, пристигнали в Станстед от Румъния в четвъртък, ще бъдат откарани с автобус до ферми в Източна Англия, за да берат марули. Групата ще бъде проверена при пристигането си. Всеки, за когото се установи, че има температура, ще бъде поставен под карантина.

Много производители във Великобритания зависят от сезонните работници от Източна Европа. Частна фирма Air Charter Service вече е организирала полети за сезонни работници в други страни. През последните седмици пристигнаха 1000 работници в Германия от България и Румъния.

Сезонните работници, които берат реколтата в Западна Европа, са блокирани на границите

Сезонните работници, които берат реколтата в Западна Европа, са блокирани на границите

Затварянето на границите остави нивите в западната част на континента без работна ръка

Сезонен недостиг на работници

Националният земеделски съюз (NFU) заяви, че са необходими до 70 000 берачи на плодове и зеленчуци. "Производителите, които разчитат на сезонни работници, за да отглеждат, берат и опаковат нашите пресни плодове, зеленчуци и цветя, са изключително загрижени за въздействието на ограниченията заради коронавируса, които могат да окажат влияние върху наемането работна сила през този сезон." Това каза вицепрезидентът на NFU Том Брадшоу.

Забрана

Междувременно стана ясно, че у нас ще забранят на Wizz Air да извършват полетите си между Варна и Лондон. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по време на сутрешения брифинг.

Нискотарифният авиопревозвач смяташе да възобнови полетите си между Варна и Лондон три пъти седмично - във вторник, четвъртък и събота.

Авиокомпанията спря голямата част от полетите си подобно на всички останали световни авиолинии. На 25 март тя обяви, бяха преустановени всички полети от и до Варна. Вероятно намерението ѝ да започне подновяване на полета между Варна и Лондон няма да стане реалност.