Доставките на руски въглища за Китай през август надминават 8,54 милиона тона и достигат максимума за 5 години, като същевременно поставят исторически рекорд, според информация от руското посолство в Китай.

"Износът на въглища от Русия за Китай през август достигна 5-годишен връх от над 8,54 милиона тона. По данни на Държавното митническо управление на Китай, доставките на руски въглища през август спрямо юли са се увеличили с 15%, а на годишна база ръстът е с впечатляващите 57%", се казва в съобщението на руското посолство.

Съобщава се също, че през август Китай е внесъл природен газ от Русия на обща стойност $409 милиона, като тази цифра също е най-високата поне от януари 2017 година.

По-рано, на 15 септември, от "Газпром" съобщиха, че Китай е увеличил търсенето на газови доставки от Русия. По думите на Олег Аксютин, заместник-председател на Управителния съвет на "Газпром", това показва голямо търсене на руски тръбопроводен газ на китайския пазар.

А на 6 септември стана известно, че "Газпром" и Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC), ще преминат към разплащания за доставките на газ по газопровода "Силата на Сибир" в рубли и юани.

Как ще плаща Китай за руския газ

Как ще плаща Китай за руския газ

Страните сключиха ново споразумение за газа по тръбопровода "Силата на Сибир"